ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Sluta skryta om din miljöförstöring på Instagram

Oskar Jerrstedt · 21 Aug 2018
Uppdaterad 21 Aug 2018
Här har jorden blivit akut lungsjuk och vi går runt och bjuder på cigaretter i hopp om att bli omtyckta. För det är vad de likes-sökande bilderna från utlandssemestern är, ett osmakligt bjudande på cigaretter, skriver Oskar Jerrstedt.

Här har jorden blivit akut lungsjuk och vi går runt och bjuder på cigaretter i hopp om att bli omtyckta. För det är vad de likes-sökande bilderna från utlandssemestern är, ett osmakligt bjudande på cigaretter, skriver Oskar Jerrstedt. Foto: Privat, Unsplash/Ben Weber


Vad är det man tycker vännerna ska gilla när man lägger upp bilder på den nyinköpta märkeströjan från weekendresan till New York eller ytterligare en crazy paraplydrink på den årliga Thailandsresan?, skriver Oskar Jerrstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hade det bara handlat om Sverige, eller Skandinavien, så hade det varit en sak, men när det är extrem värmebölja över hela jorden så är det inte slumpen.

Det är ingen slump att det brinner. Det beror på ett varmare klimat. Det varmare klimatet beror på höjda halter av växthusgaser i atmosfären. Ett enkelt, tydligt och väldokumenterat orsakssamband.

quotation startOm det nu är helt omöjligt att avstå från den där charterresan så låt åtminstone bli att söka bekräftelse för den. Det är bara motbjudande.quotation end

Det spelar egentligen ingen roll varför halterna av växthusgaser har ökat, den naturliga reaktionen borde oavsett vara att göra allt vi kan för att inte tillföra ännu mer växthusgaser till atmosfären. Som bekant är det lättare sagt än gjort. Så vi försöker inte ens. Inte ens de delar av våra liv som bidrar allra mest till utsläppen, som vi dessutom inte är tvungna att göra, kan vi tydligen låta bli.

Men det jag verkligen inte förstår är att vi gör det med ett leende. Och sen dessutom söker bekräftelse för det. Vad är det man tycker vännerna ska gilla när man lägger upp bilder på den nyinköpta märkeströjan från weekendresan till New York eller ytterligare en crazy paraplydrink på den årliga Thailandsresan? Vad ska dina följare uppskatta i det?

Det är som att bjuda en lungsjuk människa på en cigarett. Det spelar ingen roll varför personen är lungsjuk, eller om hen är så sjuk att det inte går att bli frisk igen, att bjuda på en cigg kommer sannolikt inte resultera i någon vidare uppskattning. Här har jorden blivit akut lungsjuk och vi går runt och bjuder på cigaretter i hopp om att bli omtyckta. För det är vad de likes-sökande bilderna från utlandssemestern på Facebook och Instagram är, ett osmakligt bjudande på cigaretter.

Det var säkert skithärligt för dig att se frihetsgudinnan i verkligheten eller att ligga där på stranden eller klättra upp på det där berget. För alla andra är det bara en bild. En bild som påminner dina vänner om att du struntar i vilka miljöeffekter din resa har.

Om det nu är helt omöjligt att avstå från den där charterresan så låt åtminstone bli att söka bekräftelse för den. Det är bara motbjudande.

Oskar Jerrstedt

pil
Om skribenten

Ålder: 50

Ort: Täby

Sysselsättning: IT-projektledare 

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Jerrstedt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro