ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Småbarn behöver sina föräldrar mer än paddan

Patrik Wincent · 24 Okt 2017
Uppdaterad 25 Okt 2017
Ibland är det lätt att ta till mobilen eller plattan för att få lite lugn och ro, men det kan lätt gå för långt också, skriver Patrik Wincent.

Ibland är det lätt att ta till mobilen eller plattan för att få lite lugn och ro, men det kan lätt gå för långt också, skriver Patrik Wincent. Foto: Shutterstock


Varför sån brådska att sätta barnen framför skärmar i så unga år, undrar Patrik Wincent, författare till "Den digitala barnvakten".

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Den nya årliga internetstiftelsens rapport visar en explosionsartad utveckling. 79 procent av Sveriges tvååringar och nästan alla sexåringar använder internet i någon form i dag.

De senaste åren har forskningen tagit stora steg inom kunskapen om barn och ungdomars digitala användande och vad som händer i hjärnan neurologiskt. Vi vet mycket mer i dag än för bara tio år sedan och det är den forskningen vi kan luta oss emot för att ta bättre beslut vad gäller våra barns utveckling och välbefinnande. Förra året gick amerikanska barnläkarföreningen AAP ut med rådet att barn under två år inte ska ha någon skärmtid alls, utöver videochatt. Detta för att barnens hjärnutveckling kan störas och att de kan gå miste om viktig anknytning till föräldrarna.

Mellan 0 och 2 års ålder tredubblas barnens hjärnor i storlek och fortsätter växa tills de fyllt 25.  90 procent av hjärnans tillväxt sker under de fem första åren. Den tidiga hjärnans utveckling styrs av miljö och omgivning. Det har visat sig i studier att om små barn överexponeras för teknik som mobiler, skärmplattor och internet kan det orsaka  koncentrationssvårigheter, försenat tal, lära sig färre ord och därmed riskera försämrad inlärning.

Så min fråga är: Varför denna brådska att sätta barnen framför skärmar i unga år? Hur kommer det sig att gigantiska tech-designers, ingenjörer och högt uppsatta chefer i Silicon Valley som Googles grundare Sergey Brin och Larry Page, Amazons skapare Jeff Bezos och Wikipedias grundare Jimmy Wales sätter sina egna barn i Waldorf och Montessoriskolor, som använder sig väldigt lite av digitala redskap?

När vi lånar ut en mobil eller padda för att få lite lugn och ro oroar vi oss samtidigt för våra barns digitala användande. Det är inte så konstigt egentligen. För ibland är det för lätt att ta till, och lika lätt att det går lite för långt. Innan vi vet ordet av så sitter barnen flera timmar om dagen medan vi inbillar oss att det bara är bra att de lär sig att bli digitala, och det är det ju, på många sätt.

Men … och det finns en del men. Var går gränsen? Vilka är de positiva och de negativa följderna när man låter sina barn hålla på med en mobil, padda eller en dator? Få vet vad som egentligen är rätt eller fel, vi får som oftast följa vårt sunda förnuft.

LÄS MER
Debatt: Att vara supporter gjorde att pappa fick fly cancern en stund

Det är ännu en gång på sin plats att poängtera att den nya tekniken i mångt och mycket är till vår fördel, och vi ska bejaka den och gå framåt med utvecklingen. Men vi ser också tendenser till att vi blir alltför uppslukade och tenderar att utveckla nya beteendemönster som gör att vi helt enkelt blir mer isolerade och umgås mindre. Vi behöver utveckla vår förmåga att tyda kroppsspråk och aldrig glömma vikten av att ha ögonkontakt, framförallt med de mindre småbarnen, som behöver sina föräldrar mer än någonsin.

Avslutar med uttrycket:  ”There is no app that can replace your lap. Read to your child” (Det finns ingen app som kan ersätta att sitta i knät. Läs för ditt barn)

Patrik Wincent, terapeut och författare till aktuella boken ”Den digitala barnvakten”

pil
Om debattören

Terapeut, coach, författare och föreläsare som arbetat med missbruks- och beroendeproblematik.

Har skrivit boken ”Den digitala barnvakten”.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrik Wincent
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro