ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Stå upp för det svenska språket

Metro Debatt · 22 Jan 2019
Uppdaterad 22 Jan 2019
Vikten av undervisningen i engelska måste suddas ut till förmån för vårt eget språk, skriver Anders Bodén och andra representanter från Språkförsvaret.

Vikten av undervisningen i engelska måste suddas ut till förmån för vårt eget språk, skriver Anders Bodén och andra representanter från Språkförsvaret. Foto: TT, privat


Varför ska skattebetalare tvingas finansiera en degradering av svenskans ställning? Det skriver representanter från Språkförsvaret.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I dag talas ofta om behovet att lära sig mer engelska. Det slås mynt av det och så kallade internationella skolor växer upp som svampar, trots att svenska elever redan ligger i topp vad gäller kunskaper i engelska. Forskning visar att engelskspråkig undervisning inte gör eleverna mycket bättre i engelska, dessutom sämre i svenska. En dubbel förlust alltså.

quotation startVi tror inte att folk handlar mer för att det står ”sale” i stället för ”rea”. Tvärtom, tror vi att allt fler är trötta på fjanteriet.quotation end

En fråga till ansvariga politiker: Varför ska skattebetalare tvingas finansiera en degradering av svenskans ställning? Frågan är extra relevant, eftersom inget annat land har ett så oreglerat skolsystem som Sverige på denna punkt. Är vårt språk mindre värt än andra språk? Eller kan det rent av vara så att vissa politiker smygvägen vill ersätta svenska med engelska på sikt och ser detta som ett smidigt sätt? Oavsett anledning måste frågan diskuteras på allvar. Det har varit stor debatt kring religiösa friskolor men knappt någon kring de språkbytesskolor som expanderar kraftigt i dag och som vi alla tvingas vara med och finansiera. Svensk skolas viktigaste uppgift måste vara att ge eleverna goda svenskkunskaper.

Lägg därtill det bombardemang vi utsätts för av engelskspråkig reklam, musik och tv-program. Gå i ett svenskt köpcentrum – då kan du tro att du är i USA eller Storbritannien. Detta trots att nästan alla kan svenska. Varför? Vi tror inte att folk handlar mer för att det står ”sale” i stället för ”rea”. Tvärtom, tror vi att allt fler är trötta på fjanteriet.

Vi vill slå ett (hårt) slag för vårt eget språk, svenskan. Mitt i diffust tal om ”internationalisering” tror vi att det är viktigare än någonsin att vi står upp för vårt eget språk och kultur. Vissa anglofiler opponerar sig säkert nu: ”Svenska är ett sådant litet språk” och ”med engelska kan vi förstå varandra i hela världen”. Till er vill vi säga följande:

• Engelska är inte gångbart ”överallt i världen”. Försök att klara er vardag på engelska i Sydamerika, i stora delar av Afrika, i arabvärlden, i Ryssland och i Kina, till exempel. Det kommer inte att gå bra. Du stöter på patrull redan i Öst-/Sydeuropa, utanför turiststråken.

• Svenska är inget litet språk. Det hamnar på ungefär plats 90 av världens drygt 7000 språk.

Engelska är inte ”världens största språk”. Inte ens nästa största. Engelska är stort i kraft av andraspråkstalarna. Både mandarin och spanska har fler förstaspråkstalare.

• Det är i dag inte tal om egentlig internationalisering, utan anglifiering med ett ensidigt fokus på allt anglosaxiskt. Vi går miste om massor!

•  Ju mer engelska vi släpper in i samhället, desto sämre är det för vårt eget språk. Engelska blir med nuvarande utveckling ”lösningen” på allt till slut. Vill ni mista ert språk och kultur och fortsätta att vara ”bleka USA-kopior”? Fortsätt som ni gör!

• Ni som anser att utvecklingen är felaktig. Gör som vi – stå upp för ert språk. En god början är att gå med i Språkförsvaret. Svenskan ska utvecklas – inte avvecklas!

Medlemmar i Språkförsvaret genom:

Anders Bodén, civilingenjörBenkt Lundgren, journalistBertil Göransson, civilingenjörBjörn I Ohlson, företagsledareBo Alvberger, redaktörBritt Kjölstad, internationell tjänstemanBritt-Louise Håkansson, musikerC-G Pernbring, adjunktChrister Gustafsson, produktchefChristina Johansson, gymnasielärare/bibliotekarieEbbe Schön, folklivsforskare/författareHillo Nordström, auktoriserad stockholmsguideHåkan Söderberg, lärareJohan Nilsson, adjunktLeif Stålhammer, skådespelareMargareta Grogarn, filosofie doktorMikael Gaunitz, konstnärOlle Käll, gymnasielärare/adjunktPer-Owe Albinsson, kommunanställdStaffan Björklund, musikerSven Jönsson, officer i flygvapnetTove Frisch, filosofie doktorUlf Parde, skattehandläggare

pil
Språkförsvaret:

Språkförsvaret är ett nätverk som som är partipolitiskt obundet. De anser att svenska språket har ett egenvärde och måste försvaras bland annat gentemot engelskans framträngande. De vill att användningen av svenska språket ska vara självklar medborgerlig rättighet och ska skyddas i lag.

Så gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro