ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Stefan Löfven, tycker du det här ett värdigt liv för oss unga i samhället?

Tannaz Edalat · 30 Nov 2017
Uppdaterad 30 Nov 2017
Tannaz Edalat är snart färdigutbildad, och kommer då ut till en snudd på omöjlig bostadsmarknad. Som student har man inte råd att spara, skriver hon.

Tannaz Edalat är snart färdigutbildad, och kommer då ut till en snudd på omöjlig bostadsmarknad. Som student har man inte råd att spara, skriver hon. Foto: TT, privat


När jag till sommaren blir klar med min masterutbildning kommer jag troligtvis inte kunna ta mig ut på arbetsmarknaden. Utan med största sannolikhet kommer jag tvingas påbörja nya heltidsstudier för att kunna ha tak över huvudet och uppfylla studentboendets krav. Och så länge jag är student räcker inte pengarna till att spara för ett bostadsköp, skriver Tannaz Edalat.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debatt. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Om tio år kan jag kanske få ett förstahandskontrakt. Om tio år är jag 35 år. Då kan jag förhoppningsvis räkna med ett liv där jag inte behöver hoppa runt mer.

Valår efter valår går och bostadsfrågan fortsätter vara lika aktuell och brännande. Jag har börjat inse vidden av problemet när det nu drabbat mig själv. Kanske är det också där problemet sitter för er politiker, att detta är så långt bortom er sfär, att frågan bara behandlas ibland – för att den måste.

Därför tänker jag att det kan vara bra att upplysa lite med min egen situation som ett exempel. En bostadskris är inte bara den drabbades kris. Det är en samhällskris. Utvecklingen för individer och samhället senareläggs. Exakt hur mycket? Mer än tio år i mitt fall.

När jag till sommaren blir klar med min masterutbildning kommer jag troligtvis inte kunna ta mig ut på arbetsmarknaden. Utan med största sannolikhet kommer jag tvingas påbörja nya heltidsstudier för att kunna ha tak över huvudet och uppfylla studentboendets krav. Och så länge jag är student räcker inte pengarna till att spara för ett bostadsköp.

I veckan var jag på ännu en visning, en ungdomslägenhet. Jag var nummer tio av 100-något. Ett rum på 23 kvadratmeter där den tidigare hyresgästen rökt så pass mycket att kvinnan som visade lägenheten sa ”Detta är inget för den som är känslig. Vi ska måla om men jag tvivlar på att det kommer ta bort lukten”. Men som sökande man har inte råd att vara kräsen. I det här området hade man valt att sätta personer som är i behov av extra stöd på grund av psykiska problem, före detta kriminella som hade sitt första eller andra boende tillsammans med ungdomar som även de har ett av sina första egna boenden. Det finns flera sådana områden. Ska det här ge trygghet och stabilitet till alla inblandade?

”Jag tror inte vi har någon som kommit hit direkt från fängelset”, sa hyresvärden fundersamt.

Innan hade hon gått igenom den långa listan med regler: inte sätta upp tavlor, meddela när man ska ha besök, inte bo fler än en person, inte ha husdjur – och det är tillåtet att röka inomhus.

Ju längre man stått i kön desto större chans att få den här pärlan men å andra sidan; ju längre du stått desto kortare tid får man bo där. Det är ett moment 22 och det värsta är att jag är långt ifrån den enda som befinner mig i detta. Det är inte bara i frustration över en situation som börjar kännas alltmer hopplös som jag öser ut mig detta. Nej, jag är uppriktigt intresserad av att höra ditt svar, Stefan Löfven.

Tycker du det här ett värdigt liv för unga i samhället? Är det så här unga vuxna ska välkomnas ut i vuxenlivet? Och framförallt; är det så här du vill belöna högutbildade unga – de som valde att studera vidare direkt efter gymnasiet, som inte kunnat jobba heltid och bygga ett sparkapital och därför inte kan köpa något? Är det meningen att vi i Sverige ska ha våra föräldrar som skyddsnät till 35 års ålder för att politiken inte håller? Vad händer med de som inte kan räkna med sina föräldrars stöd?

Som du märker har jag väldigt många frågor och så länge jag har en tillfällig postadress välkomnar jag ett svar.

Tannaz Edalat

pil
Fakta om debattören

Ålder: 25Ort: StockholmSysselsättning: Studerar mastersprogrammet i journalistik

klar

Artikellänk är kopierad

Tannaz Edalat
Tannaz Edalat
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro