ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Sverige behöver en ensamhetsminister

Karen Dolva · 31 Jan 2019
Uppdaterad 31 Jan 2019
"Att känna samhörighet bidrar till såväl fysiskt som psykiskt välmående och är nödvändigt för att vi ska leva fullgoda liv", skriver Karen Dolva.

"Att känna samhörighet bidrar till såväl fysiskt som psykiskt välmående och är nödvändigt för att vi ska leva fullgoda liv", skriver Karen Dolva. Foto: No Isolation


Ofrivillig ensamhet är vår tids stora folksjukdom. Se till att frågan sätts högt upp på den nationella dagordningen, skriver Karen Dolva, vd och medgrundare av No Isolation.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Gemenskap är ett av de mest grundläggande behoven för oss människor. Att känna samhörighet bidrar till såväl fysiskt som psykiskt välmående och är nödvändigt för att vi ska leva fullgoda liv. Men gemenskap är långt ifrån en självklarhet för alla. Ofrivillig ensamhet är vår tids stora folksjukdom, och är faktiskt en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning. Större än fetma. Trots det saknas idag politisk handlingskraft för att säkerställa alla människors behov av gemenskap.

quotation startEnligt Socialstyrelsen känner sig över en fjärdedel av alla äldre i Sverige ensamma och 15 procent besväras ofta av ensamhet.quotation end

Bolaget jag driver, No Isolation, tar fram teknik som minskar den ofrivilliga ensamheten hos två av de mest utsatta grupperna – äldre och barn. 10 500 barn och unga i Sverige är idag för sjuka för att kunna delta fysiskt i skolan, det innebär att det i ungefär vart sjätte klassrum finns en tom skolbänk. För barn kan frågan om ensamhet vara helt avgörande för deras framtid, då barn som uppger att de är ensamma har tre gånger högre risk att få icke godkänt samma år, jämfört med barn som har någon att vara med.

Enligt Socialstyrelsen känner sig över en fjärdedel av alla äldre i Sverige ensamma och 15 procent besväras ofta av ensamhet. För personer mellan 65–80 år en av de vanligaste orsakerna till försämrad livskvalitet depression. För många äldre handlar det om skillnaden på en ålderdom som är värd att leva, och misär.

Teknologiska lösningar är viktiga för att underlätta kommunikationen mellan människor, men det krävs mer än teknik för att börja lösa problemet med den ofrivilliga ensamheten. Tar vi tag i frågan om ofrivillig ensamhet kan vi både hjälpa den enskilda individen ur ett avgrundsdjupt mörker, och lyfta samhället i stort.

Politiken har här en avgörande roll i att ta fram riktlinjer och handlingsplaner för hur det offentliga kan arbeta för att motverka ofrivillig ensamhet. Eftersom offentliga institutioner och inrättningar är de som oftast kommer, eller kommer att ha möjlighet att komma, i kontakt med Sveriges alla ensamma så är det här behovet av styrning och initiativförmåga är som allra störst. Storbritannien tillsatte tidigare i år världens första minister mot ensamhet och nyligen presenterades en handlingsplan för hur regeringen vill motverka ensamhet. I planen avsätts 20 miljoner pund för att bl.a. få en ökad förståelse vad som ligger bakom ensamhet och hur den bäst botas – dessutom får ideella föreningar och projektstöd med närmare 12 miljoner pund.

Sverige borde inte vara sämre. Därför vill jag uppmana statsminister Stefan Löfven att tillsätta en ensamhetsminister – och se till att frågan om ofrivillig ensamhet sätts högt upp på den nationella dagordningen.

Karen Dolva, vd och medgrundare av No Isolation

pil
Om debattören

Namn: Karen DolvaÅlder: 29Gör: Vd & medgrundare No Isolation

No Isolation är en norskt startup, grundat oktober 2015. Deras mål är att minska ofrivillig ensamhet och social isolering genom att skapa kommunikationsverktyg för att hjälpa de drabbade.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Karen Dolva
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro