ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Sverige tvingar mödrar att adoptera sina egna barn

Jenny Edberg Edith Escobar · 23 Jan 2017
Uppdaterad 23 Jan 2017
Jenny Edberg och Edit Escobar (M) skriver om vikten för barn att ha två juridiska föräldrar.

Jenny Edberg och Edit Escobar (M) skriver om vikten för barn att ha två juridiska föräldrar. Foto: Öppna Moderater och privat


Varför ska vi gång på gång tvinga lesbiska att adoptera sina egna barn? Om regeringen överhuvuvudtaget aspirerar på ledartröjan i hbtq-frågor behöver det ske saker nu, skriver Jenny Edberg (M). och Edit Escobar (M).

klar

Artikellänk är kopierad

Vi har sedan drygt två år en socialdemokratiskt ledd regering, som kallar sig feministisk, som säger sig värna kvinnors intressen. Regeringen undantar dock lesbiska genom att ännu inte ha tryggat deras föräldraskap. Många lesbiska har fortfarande en svag juridisk ställning till sina barn. Det säger en hel del om lesbiskas svaga ställning att många tvingas adoptera sina egna barn, vilket är på tiden att vi nu upphäver. Lesbiska måste automatiskt bli föräldrar till barn som föds i en relation.

Sverige saknar moderskapspresumtion för den andra kvinnan i ett förhållande, vilket ställer till problem för såväl svenska lesbiska som för lesbiska mödrar som kommer till Sverige med sina barn för att tex jobba. Registrering av föräldraskap är en fråga för nationell lagstiftning. Två mödrar, som i sitt hemland är juridiska föräldrar, som flyttar hit med sitt barn kan inte båda två vara juridiska mödrar här, då vi inte har någon moderskapspresumtion och om ingen närståendeadoption av barnet har skett. Det blir istället godtyckligt den moder som anländer först med barnet som registreras som barnets mor, vilket givetvis innebär stor rättsosäkerhet för barnet såväl som för föräldrarna. Den moder som anländer i efterhand och som i sitt hemland är juridisk moder registreras inte som barnets mamma här. Detta är helt oacceptabelt i ett land som vill vara framstående på hbtq-området och med en regering som säger vara feministisk.

Redan 2005 fick kvinnor som är gifta, partner eller sambo med en kvinna möjlighet till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus. Men fortfarande finns ingen moderskapspresumtion för gifta samkönade par. Moderskapet fastställs genom bekräftelse eller dom. Om barnet tillkommit genom assisterad befruktning i egen regi eller utomlands sker fastställelse enligt föräldrabalken. Detta är problematiskt, då många fortfarande åker utomlands för att genomföra insemination.

Ovanstående innebär att kvinnor adopterar de barn som är deras, som de skaffat inom ramen i en relation med en kvinna. Det är upprörande att lesbiska ska behöva adoptera barn trots att de funnits med under hela graviditeten och inga tvivel om barnets tillkomst råder. Det skapar en rättsosäkerhet för barn och föräldrar. Det kan ta lång tid att fastställa föräldraskap. Under den här tiden har barnet endast en legal förälder. Barnet har ingen säkerhet, såvida det värsta inträffar, att modern som fött barnet dör, eller om föräldrarna separerar innan föräldraskapet är fastställt. Det finns även andra problem om en separation äger rum innan föräldraskapet är fastställt. Det kan föra med sig problem med underhållsbidrag, barnets rätt till umgänge med båda föräldrarna och andra situationer som kräver att man är juridisk förälder till sitt barn.

Nu är det dags för regeringen att hantera frågan om moderskapspresumtion, om man överhuvudtaget aspirerar på ledartröjan i hbtq-frågor. För varför ska vi gång på gång tvinga lesbiska att adoptera sina egna barn? Detta behöver få ett slut. Lesbiska i en relation ska automatiskt bli barnets juridiska mamma. Vi behöver rättstrygghet i Sverige för lesbiska såväl som för deras barn.

Jenny Edberg, Vice förbundsordförande Öppna Moderater  Moderaternas hbt-förbund

Edith Escobar, Ordförande Öppna Moderater Syd

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Edberg Edith Escobar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro