ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Ta kvinnors våld mot män på allvar

Johan Mparmpagiannis · 16 Okt 2018
Uppdaterad 16 Okt 2018
Hur kan vi förvänta oss att män ska öppna upp och visa känslor när samhället samtidigt signalerar att vi inte är skyddsvärda?, skriver debattören.

Hur kan vi förvänta oss att män ska öppna upp och visa känslor när samhället samtidigt signalerar att vi inte är skyddsvärda?, skriver debattören. Foto: Privat, Unsplash


Att arbeta mot all form av våld borde vara en självklarhet likaså att alla ska erbjudas stöd oavsett könstillhörighet, skriver Johan Mparmpagiannis på Akillesförbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jämställdhetsmyndighetens målformuleringrelationsvåld är relativt jämnt fördelat mellan könenJag anser inte att , som enbart pratar om mäns våld mot kvinnor, är jämställd eftersom den exkluderar kvinnors våld mot män i nära relationer. Detta trots att flertalet undersökningar i såväl Sverige som västvärlden pekar åt samma håll – det vill säga att .

Många undersökningar visar att det ärunga pojkar säljer sexasylpojkar misstänksblivit utnyttjadeAtt arbeta mot all form av våld borde vara en självklarhet, likaså att alla ska erbjudas stöd oavsett könstillhörighet. vanligare att jämfört med unga flickor och flertalet fall där ha av vuxna kvinnor har uppdagats. Trots detta upplever jag inte att våra politiker och myndigheter tar detta på allvar.

quotation startAtt arbeta mot all form av våld borde vara en självklarhet.quotation end

Varför får inte Sveriges pojkar och män samma tillgång till samhällets stöd och hjälpverksamheter?

fick i år 50 miljoner kronor extra,erhållit 36 000 kronor.Enligt mig är det helt uppenbart att mäns lidande viktas mindre än kvinnors och att våra myndigheter handlar därefter. Kvinnoorganisationerna medan vi i Svenska Akillesförbundet som stödjer utsatta män har Varför bortprioriteras familjefrid för de utsatta männen och deras barn?

enligt studier ge upphov till självmordstankar sju av tio som begår självmordhar lägre tilltro till rättsväsendetPsykisk misshandel inom relationer kan hos män och i Sverige är av manligt kön. Det finns även studier som visar att män som utsätts för våld i nära relationer . Vem kan klandra dem? Jag menar på att med ett så vinklat jämställdhetsarbete inom området är det inte svårt att förstå varför.

mannen som stenades och torterades av sin exfrumisstänkta mordförsöketÄven om det våld som män utför oftare leder till dödsfall så innebär inte det att män inte ska få något stöd. Så tänker vi inte kring några andra grupper i samhället. Om det mot förmodan fortfarande finns de som tvekar på att det finns kvinnor som kan vara grymma och skada sina män så kan jag föreslå att man läser på om till exempel och svärfamilj, om Arbogakvinnan, eller varför inte det nyligen på Östermalm där en kvinna är anhållen för att ha huggit sin sambo med en yxa när han sov.

sitt budgetförslag 2016 fem miljoner kronor Kristdemokraterna avsatte i för en mottagning och ett skyddat boende för våldsutsatta män i Stockholm. Den rödgrönrosa majoriteten röstade emot. Det är minst sagt häpnadsväckande då dessa partier påstår sig ligga i framkant när det kommer till jämställdhet.

quotation startÄven om det våld som män utför oftare leder till dödsfall så innebär inte det att män inte ska få något stöd.quotation end

I den rådande feministiska diskursen får vi ofta höra att machokulturen är farlig och att män behöver öppna upp och visa känslor. Hur kan vi förvänta oss det när samhället samtidigt signalerar att män inte är skyddsvärda? Budskapet från det mediala och politiska etablissemanget är enligt min åsikt minst sagt ambivalent.

Nu är det dags att agera! Inför könsneutral lagstiftning och ändra Jämställdhetsmyndighetens målformulering så att den även inkluderar utsatta män där kvinnan är förövare. Vilket parti blir först på bollen?

Johan Mparmpagiannis

pil
Är du utsatt – behöver du någon att prata med?

Svenska Akillesförbundets journummer

Telefon: 08-296399. Telefontid: torsdagar 10-20.Sms: 0723-316399.Mail: [email protected]

pil
Om debattören:

Ålder : 39 år.

Ort: Stockholm.

Sysselsättning: Styrelseledamot i Akillesjouren Södermalm i Stockholm.

Om Akillesjouren:

• Verkar mot hot, våld och förtryck av män i nära relationer och för att stötta de som blir fysiskt och/eller psykiskt misshandlade i en nära relation.

• Förbundet och de lokala föreningarna är fristående, partipolitiskt och religiöst obundna.

Om Jämställdhetsmyndigheten:

• Inrättades 1 januari 2018 och ska säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mparmpagiannis
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro