ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Till alla unga i förorten – valet är ditt

Glara Sam · 6 Sep 2018
Uppdaterad 6 Sep 2018
"Låt dig inte tryckas ner av de som sitter hemma och läser om ditt område och dömer er. Ni låter dem vinna då, om ni inte uttrycker er frustration på rätt sätt", skriver debattören.

"Låt dig inte tryckas ner av de som sitter hemma och läser om ditt område och dömer er. Ni låter dem vinna då, om ni inte uttrycker er frustration på rätt sätt", skriver debattören. Foto: IBL, privat


Jag förstår er frustration. Jag hör er och jag ser er. Om du tycker att politikerna inte bryr sig om förorterna i dag, då vet du inte vad som väntar om fel parti kommer till makten.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi står alla inför ett val på söndag. Ett val som kan påverka oss på både gott och ont. Samtidigt som valrörelsen pågått har flera för­orter runt om i Sverige stått i lågor. Hade jag läst om detta för några år sedan hade jag blivit upprörd. Jag hade undrat varför de svartmålar resterande invandrare, vi som gör gott ifrån oss i samhället? Men jag har valt att sudda bort dom tankarna. Jag har jobbat med ung­domar i förorten i 12 år. Jag har upplevt och sett deras frustration. Det många inte ser är att många faktiskt blir fel­behandlade.

Till alla unga i förorten vill jag säga: Jag förstår er frustration. Jag hör er och jag ser er. Men att sätta ditt område i lågor är inte den rätta vägen. Ditt område ska du vårda om och berika med kärlek. Du vet den kärleken orten har berikat oss med?

Jag var fylld av gemenskap, kärlek, goda principer och värderingar. Kronogården i Trollhättan var förorten jag växte upp i. Trots att det var så många olika kulturer blev det ­aldrig några konflikter om varandras etnicitet. Snarare tvärtom. Jag ville visa motsatsen till alla fördomar om oss. Jag var 18 år ­gammal och jag insåg att många av mina vänner höll på med musik och dans, men det fanns ingenstans att utföra dessa intressen. Jag ville skapa en musikkväll för mina vänner. I en liten stad där aldrig något hände. Men jag ville inte skapa det i området, jag ville skapa det inne i stan. Om ni i staden inte vågar komma till oss för att integrera er, då kommer vi till er. Jag blev den större människan gentemot personerna inne i staden.

quotation startLåt dig inte tryckas ner av de som sitter hemma och läser om ditt område och dömer er. Ni låter dem vinna då,quotation end

Jag har jobbat med ungdomar i 12 år. I Malmö och Stockholm, i dag som ungdomscoach och samordnare i Stockholm med målgruppen 15–20 år.Under mina år som jag jobbat med unga i förorten har jag alltid lärt ut en viktig sak: Var stolt över var du kommer ifrån.

Låt dig inte tryckas ner av de som sitter hemma och läser om ditt område och dömer er. Ni låter dem vinna då, om ni inte uttrycker er frustration på rätt sätt.Även om du inte har samma möjligheter som Anders Andersson så har du en lika driftig hjärna som Anders. Jag vet att du behöver kämpa 100 gånger mer än Anders Andersson för att få ett jobb. Och det ska inte vara så! Men jag lovar att när du uppnått ditt mål efter 100:e gången så kommer det vara mer värt än om du skulle lyckats på första gången. ”För att känna igen dag krävs natt”, ­rappade Blues i en av sina låtar. Hur ska man annars uppskatta livet? Jag vet att det låter hårt och det ska inte ligga på våra axlar, utan samhällets.

Bär ditt område med stolthet, ta fram dina kreativa sidor och börja göra dina idéer till verklighet. Även om politikerna inte kommer till området och frågar hur det känns när du precis anordnat en grym festival för ditt område, så har du gjort det för dig själv och för orten, inte för dem. De behöver inte klappa dig på axeln. Du behöver inte den klappen. Du gör dina val i livet. Och som jag också säger till mina kiddos: Har du viljan, har du kraften att utföra vad du vill. Du måste bara ha viljan.I år är det viktigt att du som fyllt 18 år röstar. När jag var ung visste jag knappt vad politik var. Jag visste inte vad politiker gjorde och hade aldrig träffat någon. Pratades det om mitt område så var det i samband med att något negativt hade hänt.

Omvandla din besvikelse och frustration till något bra. Inte bara för dig, utan för dina yngre syskon. För om du tycker att politikerna inte bryr sig om förorterna i dag, då vet du inte vad som väntar om fel parti kommer till makten.

Bygg din framtid och tro på dig själv! Ta med dig din förort in till stan och bär den med stolthet!

Glara Sam, ungdomscoach

pil
Om debattören

Ålder: 32Sysselsättning: UngdomscoachOrt: Solna

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Glara Sam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro