ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Tomas Tobé (M), inser du nu att sexualbrott inte har med etnicitet att göra?

Mia Ytterstad · 11 Dec 2017
Uppdaterad 11 Dec 2017
Trots att jag mycket medvetet har aktat mig, haft ett säkerhetstänk, har jag ibland ändå inte kunnat värja mig mot sexuella övergrepp. Det syns nämligen inte utanpå vem som är vem, skriver Mia Ytterstad.

Trots att jag mycket medvetet har aktat mig, haft ett säkerhetstänk, har jag ibland ändå inte kunnat värja mig mot sexuella övergrepp. Det syns nämligen inte utanpå vem som är vem, skriver Mia Ytterstad. Foto: Shutterstock/IBL, privat


Så, vad säger du Tomas Tobé, om uppropet #maktenskorridorer? Kvinnliga politiker från alla partier, berättar om trakasserier och övergrepp från manliga kollegor. Kommer du att begära att etniciteten hos gärningsmännen i dessa kvinnors berättelser också ska kartläggas? Eller kommer du att inse att problemet är något helt annat än etnicitet? Att problemet är dina manliga kollegor?, Skriver Mia Ytterstad.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debatt. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag funderar på Moderaternas förslag om att göra en omfattande kartläggning av sexualbrotten. Kartläggningen ska även omfatta gärningsmannens etniska ursprung, säger Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé.

I kölvattnet av #metoo-kampanjen väller det upp många minnen.

– 10 år, sommarbarn och hämtar mjölk i granngården, bonden trycker upp mig mot ett bås i ladugården och juckar mot mig.

– 17 år, på min första arbetsplats, en av ingenjörerna tycker att vi skall träffas på kvällen han är ensam hemma, hans fru är på BB och har fött deras andra barn.

– 22 år, au pair i Tyskland får en örfil av min dåvarande svartsjuke pojkvän.

– 33 år, småbarnsmamma, kör min bil till en konferens med två kollegor. Den manlige kollegan sätter sig i framsätet och efter en kort tids körning, lägger han sin stora äckliga näve på mitt lår.

– Vi är tre medelålders kvinnor som promenerar till bilen efter en god middag på stan och hör från tre förbipasserande män: ”Här kommer tre kåta kärringar.”

Trots att jag mycket medvetet har aktat mig, haft ett säkerhetstänk, har jag ibland ändå inte kunnat värja mig. Det syns nämligen inte utanpå vem som är vem.

Apropå kartläggning av etnicitet är männen i mina erfarenheter ovan urinvånare i Sverige, utom en som är amerikan.

Nej det är inte alla män som tafsar och kränker, men att döma av vrålet från tusentals kvinnor genom #metoo är det förfärligt många kvinnor som varit och är utsatta.

Så, vad säger du Tomas Tobé, om uppropet #maktenskorridorer? Kvinnliga politiker från alla partier, berättar om trakasserier och övergrepp från manliga kollegor. Kommer du att begära att etniciteten hos gärningsmännen i dessa kvinnors berättelser också ska kartläggas? Eller kommer du att inse att problemet är något helt annat än etnicitet? Att problemet är dina manliga kollegor?

Tomas Tobé och alla andra politiker; i stället för att ägna er åt att kartlägga etnicitet är det hög tid att ta itu med arbetet att öka jämställdheten mellan kvinnor och män, det visar #metoo-kampanjen med all önskvärd tydlighet. Börja till exempel med varannan damernas i era partier och fortsätt sen till börsföretagens styrelser. Kvotering verkar vara ett bra medel för att nå resultat, det syns tydligt i den manliga dominansen i ledningsgrupper och styrelser, trots att en studie av psykolog Matilda Sandström visar att ledningsgrupper med två eller flera kvinnor är mest effektiva. Använd er av erfarenheterna och lagstifta om kvotering av kvinnor (med kvotering menar jag inte att en kvinna med sämre meriter än mannen ska väljas, självklart ska hon ha minst lika bra meriter som han har).

Det finns godbitar i arbetet för jämställdhet, till exempel när Ida Östensson, ordförande för Make Equal och Robert Hannah (L), riksdagsledamot tillsammans anordnade ”Efter #MeToo – #Killmiddag för riksdagens manliga ledamöter”. Ida Östensson sa att ”Ambitionen med #Killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle”. Men bara ett fåtal av alla ledamöter som fick inbjudan dök upp.

Så fortsätt arbetet genom att göra #Killmiddag obligatorisk. Det verkar behövas tvång för att få till en förändring.

Mia Ytterstad

pil
Om debattören

• 72 år

• Passionär, mor, mormor, farmor

• Feminist

pil
Om Killmiddag

Killmiddag är ett sätt för män att i en trygg miljö kunna umgås och prata om hur det är att vara man utifrån olika teman. Initiativet startades av organisationen Make Equal som en reaktion på frustrationen som väcktes av de sexuella övergreppen på festivaler. Ambitionen med #killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle.

 LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Ytterstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro