ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Varför vill inte killar använda kondom?

Hanna Åkesson · 13 Apr 2018
Uppdaterad 13 Apr 2018
"Nej, det är inte kul att i en sexakt behöva avbryta för att ta fram kondomen. Så killar, kan inte ni bara sätta på er den?", skriver Hanna Åkesson.

"Nej, det är inte kul att i en sexakt behöva avbryta för att ta fram kondomen. Så killar, kan inte ni bara sätta på er den?", skriver Hanna Åkesson. Foto: Shutterstock/IBL, Privat


Det finns redan ett hormonfritt sätt. Som dessutom skyddar mot könssjukdomar. Kondom. Att kunna ligga med en ny partner och slippa att gå och testa sig dagen därpå, det är ju hur skönt som helst. Eller? Har jag missat någonting? skriver Hanna Åkesson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kläderna åker av. Ni ligger i sängen och ska äntligen få ligga.  Men vänta. Det är något som måste på först – kondomen. När slutade du bry dig om den?

Kondom, det mest självklara preventivmedlet av alla. Gratis hos sjuksyrran i skolan, på Umo och den där enstaka gången man har sexualundervisning. Så var det i alla fall för mig, men jag tog aldrig någon då. Det var skämmigt. Killarna i klassen däremot, de tog en drös och la i byxfickorna. Men vad hände sedan när ni killar äntligen fick ligga? Hade kondomerna passerat utgångsdatum? Eller glömde ni bara bort dem?

Sexualupplysaren Inti Chavez Perez säger i Sveriges Radio att han tror att det finns ett intresse bland män för hormonellt manligt preventivmedel. Ett intresse hos killar att kunna kontrollera om det blir barn eller inte. Det finns redan ett hormonfritt sätt. Som dessutom skyddar mot könssjukdomar. Kondom. Att kunna ligga med en ny partner och slippa att gå och testa sig dagen därpå, det är ju hur skönt som helst. Eller? Har jag missat någonting?

Enligt en undersökning av Folkhälsomyndigheten ökade spridningen av syfilis och gonorré markant under första halvan av 2017. Kristina Ingemarsdotter Persson på Folkhälsomyndigheten säger till Svenska Dagbladet att ökningen av gonorré delvis kan bero på att den främst är koncentrerad till män som har sex med män. Hon poängterar dock att det finns en större medvetenhet hos den gruppen att skydda sig än hos heterosexuella.

LÄS MER
6 saker du inte visste om glidmedel

Nej, det är inte kul att i en sexakt behöva avbryta för att ta fram kondomen. Så killar, kan inte ni bara sätta på er den?

Varför är det så att varje gång jag pratar med mina tjejkompisar som gått hem med någon så är det de, alltid de, som får be killen att ta fram kondomen?

Min vän berättade nyligen att hon inte hade frågat om kondom senast hon låg. Efter sexet kände hon sig jättedum. Det jag undrar är, vart var killen i det här? Litade han blint på henne? Var han övertygad om att hon inte hade någon könssjukdom och åt p-piller?

Ja, man är två stycken när man har sex, det är ett gemensamt ansvar att skydda sig och ett gemensamt val att inte göra det. Men snälla. Varför måste vi kvinnor se till att killen sätter på sig en kondom? Och varför känner vi oss dumma när vi ber dem att göra det?

Alla killar struntar inte i kondomen. Det finns säkert killar där ute som tar ansvar. Som sätter på sig en kondom utan att vi tjejer ens behöver fråga. Kan inte ni sprida ordet? Inspirera era vänner att göra likadant?  Gör livet lite lättare för oss tjejer som inte orkar agera kondompoliser längre. Så kan alla bara ligga och ha kul. Låter inte det bra?

Hanna Åkesson

pil
Om debattören

Namn: Hanna Åkesson.Ålder: 22 år.Bor: Stockholm.Sysselsättning: Student.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Åkesson
Hanna Åkesson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro