ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Varje dag är jobbig för barn som växer upp i hem med våld

Emilie Tilstam · 25 Dec 2017
Uppdaterad 25 Dec 2017
Barn som bevittnar våld i hemmet missas, skriver Emilie Tilstam, projektledare för SE BARNEN.

Barn som bevittnar våld i hemmet missas, skriver Emilie Tilstam, projektledare för SE BARNEN. Foto: Christian Göran, Caleb Woods/Unsplash


Man beräknar att ungefär vart tionde barn i Sverige har bevittnat våld i sitt hem. Forskare inom området säger att bevittna våld som barn gör lika stor skada som att själv bli slagen som barn. Det första problemet är att detta händer överhuvudtaget. Det andra problemet är att det svenska samhället brister så fatalt i att fånga upp dessa utsatta barn, skriver Emilie Tilstam, projektledare för SE BARNEN.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Månen lyser starkt. Två små barn står vid fönstret och tittar ut. Månens sken avslöjar våta tårar som rinner nedför kinderna. Modern ligger sönderslagen på golvet och andas tungt. Fadern sitter på en stol och är som vanligt full. Glas och porslin ligger sönderslaget på golvet och flaskan är tom. Månens sken bildar grimaser på flaskans botten. Ett elakt hån som ler mot barnen. Nu är det jul, min barndoms jul.

Det här berättade Lasse för mig. Han är en av flera personer som jag träffat via mitt arbete med barn som växer upp med våld i nära relationer. Jag driver projektet SE BARNEN, och arbetar för barns rätt till ett hem utan våld. Lasses berättelse är en av många om sönderslagna mammor och våldsamma pappor. Jag får veta om våld som händer varje dag under året, inte bara på julafton. Det jag ofta hör om är rädslan, och det jag ofta ser är de långsiktiga konsekvenserna av våldet. Rädda barn växer upp till att bli trasiga vuxna.

Man beräknar att ungefär vart tionde barn i Sverige har bevittnat våld i sitt hem. Forskare inom området säger att bevittna våld som barn gör lika stor skada som att själv bli slagen som barn. Det första problemet är att detta händer överhuvudtaget. Det andra problemet är att det svenska samhället brister så fatalt i att fånga upp dessa utsatta barn.

Barn som bevittnat våld saknar idag målsägandestatus i Sverige. Detta betyder att de står helt utan rättsligt skydd i de fall som de har bevittnat ett våld som kommer prägla dem hela livet.Dessutom saknar myndigheter ett målinriktat sätt att arbeta med barn som upplevt våld. När polisen ingriper i våldsamma hem, missar de i regel barnen som bevittnat våldet men själva inte blivit slagna. Många ärenden hos socialtjänsten avslutas utan insatser, fastän konstaterade behov.

Detta är oacceptabelt. Sverige måste bli bättre. Nu kommer ju FN:s barnkonvention bli svensk lag år 2020. Dessutom gick Stefan Löfven ut tidigare detta år och sa att regeringen kommer tillsätta en utredning med förslag att göra det straffbart att låta barn bevittna våld. Detta är framsteg, men det är framsteg vars resultat ligger långt fram i tiden. Barn växer upp snabbt, så vi måste jobba snabbare. Det vi kan göra nu, fram till dess att nya lagar trätt i kraft, är att bli bättre på att fånga upp barnen. Inga barn ska behöva falla mellan stolarna – varken de som blivit slagna, eller de som bevittnat våldet.

För ett barn som växer upp i ett hem med våld är varje dag jobbig. Extra jobbig är julafton, som egentligen borde vara en magisk afton, med klappar, snälla barn och framförallt snälla föräldrar. En våldsam värld gör ett våldsamt barn, och när man är liten är världen i hemmet avgörande när det handlar om vilket slags liv man ställs inför. Vi måste se barnen och deras behov i detta ärende, och göra allt vi kan för att de ska få rätt till ett hem utan våld.

Läs mer om SE BARNEN på sebarnen.org

Emilie Tilstam, projektledare för SE BARNEN

Medförfattare: Charlie Holmstedt

klar

Artikellänk är kopierad

Emilie Tilstam
Emilie Tilstam
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro