ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vem ska hjälpa funktionsnedsatta att få jobb?

Johan Berg · 8 Apr 2019
Uppdaterad 8 Apr 2019

Foto: Unsplash, privat


Vem ska nu hjälpa den med autism som behöver få stöd när arbetsterapeuterna försvinner? För det finns ingen plan för vem som ska ansvara för de utsatta som nu lämnas åt sitt eget öde, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

130 kontor ska stängas ned och en tredjedel av de anställda är varslade.När jag skriver det här inlägget har det gått snart två månader sedan det historiska storvarslet på Arbetsförmedlingen. Osäkerheten och oron är påtaglig. Inte bara bland de anställda, utan även hos många arbetssökande jag är i kontakt med. Det är minst sagt en märklig tid i Sveriges mest kritiserade myndighet.

personer med funktionsnedsättningOron är befogad. För det finns ingen plan för hur privatiseringen av Arbetsförmedlingen ska gå till. Januariavtalet anger att inte heller ska omfattas av reformen, men ändå verkar det som att två tredjedelar av de 1000 specialisterna inom myndigheten kommer sägas upp. Det handlar om psykologer, audionomer, socialkonsulenter och arbetsterapeuter som just jobbar med den gruppen. Den ekvationen går inte ihop.

Specialisterna gör ett mycket viktigt arbete för personer med nedsatt arbetsförmåga. De stöttar och erbjuder utredande och rehabiliterande insatser. I måndags träffade jag Nina. Hon hade precis fått besked från Försäkringskassan om att hennes sjukpenning dragits in. Hon är bara en i raden av arbetssökande med liknande bakgrund. Nina har i flera år kämpat med värk i axlar och nacke men kroppen har sagt ifrån. Men det tycker inte Försäkringskassan. Nina vet idag inte vad hon kan jobba med.

quotation startI måndags träffade jag Nina. Hon hade precis fått besked från Försäkringskassan om att hennes sjukpenning dragits in. Hon är bara en i raden av arbetssökande med liknande bakgrund.quotation end

Hon skulle vara i behov av att träffa en psykolog som kan stötta henne på vägen fram till att hitta just – en ny väg. Men den hjälpen finns inte längre att få. Hade Nina varit arbetslös i över ett år och inskriven i någon av våra garantier hade hon kunnat få hjälp, men nu är dörren stängd när det dragits in drygt fyra miljarder för insatser till arbetssökande. Hon är inte ensam om att ha funktionsnedsättning som innebär nedsatt arbetsförmåga, utan hör till den dryga fjärdedel av de omkring 600 000 som är inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Vem ska nu hjälpa den med autism som behöver få stöd med att hitta rätt anpassning på arbetsplatsen när arbetsterapeuterna försvinner? Vem ska hjälpa personen med lång missbrukshistorik som behöver träffa en socialkonsulent som kan utreda arbetsförmågan och ge stöd i kontakter med andra myndigheter?  

Frågorna är relevanta. För det finns ingen plan för vem som ska ansvara för de utsatta som nu lämnas åt sitt eget öde. Det medger till och med generaldirektören.

ungdomsarbetslösheten inte varit så låg på tio år.Vi ser idag en högkonjunktur och har gjort de senaste åren. Vad som väntar det kommande året råder det delade meningar om. Högkonjunkturen har fört med sig att Men unga med funktionsnedsättning möter en tuffare tillvaro än övriga ungdomar. Långtidsarbetslösheten för den gruppen är nämligen 80 procent högre.

quotation startFrågorna är relevanta. För det finns ingen plan för vem som ska ansvara för de utsatta som nu lämnas åt sitt eget öde.quotation end

Raseringen av Arbetsförmedlingen är brutal – och det får givetvis konsekvenser. Att behöva se en utsatt person i ögonen och säga att den får vänta på hjälp kan göra ont. Det märkliga är att det hör till mitt jobb.

Hur länge ska de utsatta behöva vänta på svar? Det är en fråga både jag och många funktionsnedsatta ställer sig.

Johan Berg, arbetsförmedlare och debattör

pil
Om debattören:

Namn: Johan Berg.

Sysselsättning: Arbetsförmedlare och arbetsmarknadsdebattör.

Ort: Örebro.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro