ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vi kan minska cancerfallen om vi ändrar våra vanor

Caroline Montini · 23 Aug 2017
Uppdaterad 23 Aug 2017
"Så många som 29% av alla cancerfall beror på livsstilsfaktorer, alltså faktorer vi själva kan påverka; om vi röker eller inte, hur mycket vi skyddar oss mot solens strålar, vad vi äter och dricker och hur vi rör på oss", skriver Caroline Montini.

"Så många som 29% av alla cancerfall beror på livsstilsfaktorer, alltså faktorer vi själva kan påverka; om vi röker eller inte, hur mycket vi skyddar oss mot solens strålar, vad vi äter och dricker och hur vi rör på oss", skriver Caroline Montini. Foto: Per Montini, Shutterstock/IBL


Jag tror fullt och fast att vi, både på individ- och samhällsnivå, kan minska mängden cancerfall drastiskt. Men då måste vi förändra våra vanor, sluta röka, äta vettigt, träna och få tillräckligt med sömn, skriver Caroline Montini, logistikkonsult.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Barnen var tre och fem år gamla den sommaren, sommaren för två år sedan när vi fick beskedet att jag hade cancer. I min tjocktarm fanns en elakartad tumör som hade grott och frodats i många år, i all tysthet.

Ett cancerbesked är naturligtvis djupt omskakande men tyvärr inget ovanligt. Varje dag diagnosticeras i genomsnitt 178 personer i Sverige och i världen rankas cancer som nummer tre på listan av dödsorsaker. Cancerfonden menar att mer än var tredje svensk kommer att drabbas av cancer någon gång i livet.

LÄS MER
Therese, 25, fick cancer – samtidigt som hon blev mamma

Jag hade tur. Två operationer och en cellgiftsbehandling senare är jag tillbaka i vardagen, arbetet och livet som fru och mamma. Men jag kan inte låta bli att undra. Varför drabbades just jag? Varför fick just jag leva? Och jag kan inte heller sluta tänka på och sörja de vi har mist på grund av denna gräsliga sjukdom.

I mars skrev GP om forskaren Bert Vogelsteins studier på orsakerna bakom cancer. Så många som 29% av alla cancerfall beror på livsstilsfaktorer, alltså faktorer vi själva kan påverka; om vi röker eller inte, hur mycket vi skyddar oss mot solens strålar, vad vi äter och dricker och hur vi rör på oss.

Samtidigt skriver kemikalieinspektionen på sin hemsida att kemikalieproduktionen i samhället femtiodubblats de senaste 50 åren. Det säger sig självt ökningen innebär svårigheter att undersöka och överblicka substansernas långsiktiga hälsoeffekter. Marknaden trycker på och vi blir mer och mer bortskämda med mirakelmedel för exempelvis fläckborttagning, hårfärg eller bilvård. Samma sak gäller maten vi äter, kläderna vi har på oss och möbler och byggmaterial vi omger oss med. Vet vi egentligen vad de innehåller och innehållets effekter på längre sikt?

LÄS MER
Cancer i siffror

Därför noterar jag med förundran att merparten av svenskarna fortfarande köper besprutad frukt och grönt (för att nämna ett exempel). Ställ krav på livsmedelsproducenterna! Ifrågasätt vad ditt raklödder innehåller och vilka långtidseffekter dina lösnaglar kan ge. De flesta av oss vet att solens strålar är skadliga men vem ifrågasätter innehållet i solskyddskrämer eller, för den delen, brun-utan-sol? Vilka ämnen innehåller skyddshöljet på våra mobiler och surfplattor vilka ämnen tas upp via huden från dessa kära snuttefiltar som nära nog är med oss dygnet runt?

Jag tror fullt och fast att vi, både på individ- och samhällsnivå, kan minska mängden cancerfall drastiskt. Jag tror att vi kan reducera antalet långa och obehagliga behandlingar, kostsamma operationer och smärtsamma avsked från personer som rycks ifrån oss mitt i livet. Men då måste vi förändra samhället vi lever i. Vi måste förändra våra vanor, sluta röka, äta vettigt, träna och få tillräckligt med sömn. Och vi måste kräva att produkterna vi använder har ett så välkänt och/eller naturligt innehåll att de omöjligt kan medföra risker vid långvarig exponering. Jag vet att vi kan, jag vet att det går.

Och det börjar i dag. Det börjar med dig.

Caroline MontiniLogistikkonsult

pil
Om debattören…

• Ålder: 43 år

• Ort: Mölndal

• Gör: Logistikkonsult, tvåbarnsmamma, skribent

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Montini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro