ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vi kan utrota HPV-viruset om politiker ser förbi prislappen

Katarina Johansson · 26 Feb 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018
"Sverige står nu vid ett vägskäl och det många inte förstår är att de beslut som tas nu kring HPV-vaccination kommer att få stora effekter för kommande generationer", skriver Katarina Johansson, ordförande Nätverket mot cancer.

"Sverige står nu vid ett vägskäl och det många inte förstår är att de beslut som tas nu kring HPV-vaccination kommer att få stora effekter för kommande generationer", skriver Katarina Johansson, ordförande Nätverket mot cancer. Foto: IBL, André de Loisted


"Vi har tillgång till vaccin som kan förhindra cancer hos såväl pojkar som flickor och vi är rädda att Sverige ska stirra sig blint på den initiala prislappen", skriver Katarina Johansson på Nätverket mot cancer.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De flesta av oss, 80 procent, kommer att utsättas för HPV-viruset någon gång under livet då HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Det betyder att i Sverige kommer ungefär 8 miljoner personer att drabbas av HPV-viruset som ligger bakom cancer och kondylom/könsvårtor i exempelvis livmoderhals, anus, penis och svalg.

För de flesta läker HPV-infektionen ut men över 1000 personer drabbas av HPV-relaterad cancer varje år. Utöver detta drabbas många av cellförändringar (något som är mentalt påfrestande) – 2015 upptäcktes runt 60 000 fall av lätta till svåra cellförändringar, vilket kan ses som ett exempel på hur många som drabbas årligen. Dessutom drabbas runt 30 000 personer av kondylom varje år.

HPV-relaterad cancer och sjukdom är förebyggbar. Som patientföreträdare vill vi påminna om att när beslutet om att börja vaccinera flickor mot HPV kom var fokus på att minska antalet fall av livmoderhalscancer. Genom erfarenhet och forskning vet vi nu att HPV-relaterad cancer även drabbar män. Sedan juli 2017 ligger frågan om Sverige ska erbjuda pojkar HPV-vaccination genom det allmänna vaccinationsprogrammet på regeringen bord.

Sverige står nu vid ett vägskäl och det många inte förstår är att de beslut som tas nu kring HPV-vaccination kommer att få stora effekter för kommande generationer. Vi kan rädda liv och minska lidande! Vi har tillgång till vaccin som kan förhindra cancer hos såväl pojkar som flickor och vi är rädda att Sverige kommer att, som i många andra frågor, stirra sig blind på den initiala prislappen, istället för den långsiktiga samhällsnyttan i form av maximal minskning av antal fall av HPV-relaterad cancer och sjukdom framöver.

Vi vill säkerställa att beslutsfattare är insatta i de potentiella konsekvenserna för folkhälsan om Sverige inte fortsätter att investera i innovation. Vi hoppas även att föräldrar som avstår från att vaccinera sina barn tänker till. Detta ämne har blivit än mer aktuellt med den pågående debatten om vaccination mot mässling.

Frågan om HPV-vaccination är en folkhälsofråga. Sverige har möjlighet att utrota HPV, men det kräver att politiker, lokala beslutsfattare och medlemmar i expertgrupper förstår vad som står på spel. Vi hoppas att dessa personer, precis som vi, har en nollvision vad det gäller cancer som faktiskt kan förhindras – att förhindra cancer är dessutom del av den nationella cancerstrategin! Vi ser nu fram emot välgrundade beslut som erbjuder pojkar såväl som flickor ett jämlikt och brett skydd mot HPV-relaterad cancer och sjukdom.

Katarina Johansson, ordförande Nätverket mot cancer

pil
Om debattören

Nätverket mot cancer består av nationella cancerprofilerade patient- och intresseorganisationer i Sverige, bland annat Barncancerfonden, Njurcancerföreningen och Nätverket mot gynekologisk cancer.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro