ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vi som lever i prostitution behöver stödverksamhet med spetskompetens

#intedinhora · 20 Apr 2018
Uppdaterad 20 Apr 2018
#intedinhora startade som ett upprop under #metoo-hösten, för kvinnor och transpersoner med erfarenhet av prostitution.

#intedinhora startade som ett upprop under #metoo-hösten, för kvinnor och transpersoner med erfarenhet av prostitution. Foto: Unsplash


Redan i höstas krävde vi åtgärder, men mottagandet var svalt. Det är samma attityd som framgår av regeringens vårbudget; personer i prostitution är en nedprioriterad grupp, skriver nätverket #intedinhora.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I höstens #metoo-rörelse släppte vi uppropet #intedinhora, för kvinnor och transpersoner med erfarenhet av prostitution. I uppropet var det tydligt att ett liv i prostitution är ett liv i utsatthet. Redan i höstas krävde vi åtgärder för att stoppa utsattheten och stödja personer som befinner sig i den, men mottagandet har varit svalt. Nu i veckan släpptes vårbudgeten, och inga riktade anslag syns till. I dag kräver vi återigen att politiker över hela landet, på kommun-, landstings- och regeringsnivå, utvecklar stöd- och behandlingsverksamheter med spetskompetens avseende prostitution.

I dagsläget finns tre verksamheter med spetskompetens: Kompetenscentrum sexuella tjänster (KST) i Malmö, Mikamottagningen i Göteborg och Mikamottagningen i Stockholm. Tidigare har alla tre verksamheter erbjudit kortvarigt stöd, praktisk hjälp och längre samtalsbehandling, men 2016 beslutade Stockholms socialförvaltning att riva upp verksamheten i Stockholm och enbart erbjuda praktisk hjälp och kortvarigt stöd. I stället för att utveckla stödet för personer med erfarenhet av prostitution, valde man att nedmontera en av de få verksamheter som fanns. Det är samma attityd som framgår av regeringens vårbudget; personer i prostitution är en nedprioriterad grupp.

Utifrån våra egna och våra medlemmars erfarenheter vet vi att prostitution är en utsatthet som kräver mer resurser och fler verksamheter, inte färre. För att verksamheterna ska fungera för målgruppen måste de till skillnad från Stockholms Mikamottagning erbjuda långvarig samtalsbehandling. Av berättelserna som skickades in till uppropet i höstas hade nästan alla erfarenhet av sexuella övergrepp, både i samband med prostitution och som en bakgrundsfaktor till den. För att vi som lever i prostitution ska ta oss ur vår utsatthet och få ett liv värt att leva måste vi få bearbeta dessa övergrepp. Stödverksamheter för personer i prostitution måste erbjuda långvarig behandling.

Utöver Mikamottagningarna och KST finns verksamheter inom ordinarie psykiatri och socialtjänst. Vi önskar att vi kunde söka hjälp där, men i dagsläget kan vi inte det då vi anser att kunskapen kring prostitution är för låg. Vi har medlemmar som har sökt hjälp hos psykiatrin och blivit ifrågasatta om huruvida prostitution verkligen kan räknas som övergrepp. Andra har mött socialsekreterare och vårdpersonal som uttryckligen sagt att de inte vet hur de ska hjälpa till – de kan ingenting om prostitution. Dessa erfarenheter ger en ett så pass lågt förtroende för samhället att få vågar eller orkar söka hjälp igen. Vi jobbar för kompetenshöjande insatser för psykiatri och socialtjänst, men tills ett beslut tas och hela yrkeskåren blivit utbildad behövs spetsverksamheter.

FN:s kvinnokonvention antogs 1979. Enligt artikel 6 ska nödvändiga åtgärder vidtas för att bekämpa alla former av handel med kvinnor och utnyttjande av kvinnor i prostitution. Stöd- och behandlingsverksamheter är en nödvändighet. Ett utvecklat land likt Sveriges kan inte fortsätta trampa på samhällets mest utsatta. Vi finns, och vi kräver ett fungerande skyddsnät.

Gabriella, Ida, Ida och Juliana, administratörer för nätverket #intedinhora

pil
#intedinhora

#intedinhora startade som ett upprop under #metoo-hösten, för kvinnor och transpersoner med erfarenhet av prostitution.

Sedan dess har nätverket fortsatt organisera sig och förutom att stötta och stärka varandra inom gruppen så föreläser dem, träffar politiker, opinionsbildar och informerar om hur livet i prostitution kan se ut.

Du kan följa #intedinhora:s arbete på deras instagramkonto @intedinhora.

pil
Om du har sålt sex och vill ha hjälp

Mika-mottagningen. Finns iStockholm och Göteborg.

Kompetenscentrum sexuella tjänster. Malmö.

På webben. 1000mojligheter.se erbjuder chatt för personer upp till 25 år som har erfarenhet av att sälja sex.

klar

Artikellänk är kopierad

#intedinhora
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro