ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vi tjänar på att sänka rösträttsåldern till 16 år

Robert Zackrisson · 10 Apr 2018
Uppdaterad 10 Apr 2018
Undersökningar har visat att 16-åringar inte alls är mer omogna än 18-åringar, enligt Robert Zackrisson.

Undersökningar har visat att 16-åringar inte alls är mer omogna än 18-åringar, enligt Robert Zackrisson. Foto: Sydsvenskan/IBL, Privat


Sänkt rösträttsålder är vägen framåt för att öka det politiska deltagandet, skriver vänsterpartisten Robert Zackrisson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

enligt Statistiska CentralbyrånI september kommer ett riksdagsval äga rum. Miljontals svenskar kommer få chansen att få påverka hur landet ska styras de kommande fyra åren. En viktig målgrupp som tyvärr exkluderas i den politiska debatten är ungdomar. Trots att unga människor sägs vara framtiden så får dessa inte samma chans att rösta i och med 18-årsgränsen vid valurnan. Detta blir smärtsamt uppenbart i en tid när genomsnittsåldern för politiskt förtroendevalda i kommunala nämnder blir allt högre . Unga är helt enkelt underrepresenterade i politiken i takt med den skeva fördelningen av röstdeltagande.

TysklandNorgeMotargumentet är att en 16-åring inte anses mogen att rösta och att röstningen är förknippad med att bli myndig. Den första invändningen har motbevisats efter försök i och där makthavare har genomfört en sänkning på prov i lokala val. Resultatet blev inte en fördel för extrempartier som man tidigare trodde innan försöket genomfördes. Den andra invändningen kring myndigheten är en värdering beroende på vad som anses ”ligga rätt i tiden”. För hundra år sen var kvinnlig rösträtt helt otänkbart då kvinnor också i stort sett var  omyndiga och betraktades som oklara i sina politiska ståndpunkter. Idag vet vi bättre men fortfarande lever omyndighetsmentaliteten vidare i vem som anses berättigad att rösta.

enligt undersökningsföretaget Novus.Att sänka rösträttsåldern är ett enkelt sätt att höja valdeltagandet. Detta gäller för nyblivna 16-åringar men även för blivande 18-åringar vars röstdebut skjuts upp i fyra år när bemärkelsedagen infaller efter valdagen. Kravet skulle också tvinga politiker att mer uppmärksamma ungdomars situation i samhället. Exempelvis skulle bostadsbristen med största sannolikhet prioriteras högre av makthavarna med tanke på hur unga slussas runt bland otrygga boenden eller ofrivilligt bor hemma längre hos föräldrarna. Även klimatfrågan rankas som en viktig fråga bland väljare i åldern 18-29 år Vad passar inte bättre med en generation vid valurnan som är mer pålästa och kunniga i hur vi ska säkra vår överlevnad på planeten?

Nu är tiden mogen att ta nya steg för att utveckla den svenska demokratin. Sänkt rösträttsålder är vägen framåt för att öka det politiska deltagandet och rikta strålkastaren åt en stor samhällsgrupp. Ungdomar förtjänar att tas mer på allvar och få den plats de behöver i det politiska samtalet. Det är ju ändå kidsen som kommer ta över när dagens vuxna inte längre finns kvar på scenen. Ska vi fortsätta att hålla dem på avstånd utanför vallokalen eller ge dem ansvar att forma vår framtid?

Robert Zackrisson

pil
Om debattören:

Namn: Robert ZackrissonOrt: VänersborgGör: Fritidspedagog på en låg- och mellanstadieskola. Politiskt aktiv i Vänsterpartiet.

Så här gör du för att debattera i Metro:

klar

Artikellänk är kopierad

Robert Zackrisson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro