ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

ANNONS

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vi utmanar politiker och andra företag att satsa för integration

Metro Debatt · 28 Feb 2018
Uppdaterad 28 Feb 2018
Icas mål för 2018 är bland annat att erbjuda 500 nyanlända en praktikplats.

Icas mål för 2018 är bland annat att erbjuda 500 nyanlända en praktikplats. Foto: Flickr/Ica


Två av de mest angelägna utmaningarna för Sverige är integrationen och klyftorna mellan stad och landsbygd, skriver dagens debattörer från Ica.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sverige står inför utmaningar med avgörande betydelse för utvecklingen framåt. Två av de mest angelägna är integrationen, och klyftorna mellan stad och landsbygd. För 2018 lanserar ICA därför flera satsningar inom dessa områden – nu vill vi utmana politiker och andra företag att göra detsamma.

Det finns skilda åsikter om hur stor invandringen ska vara, men att integrationen behöver fungera bättre råder det bred enighet om. Skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes- och utrikes födda är för stor, och långa startsträckor för att bli en del av samhället cementerar utanförskapet. Under 2016 fick 351 nyanlända praktik eller anställning i ICA-butikerna och vårt mål är att öka detta antal, genom att skapa sysselsättning för minst 500 nya svenskar under 2018 inom ICA. Inte minst ICA-handlarna har en viktig roll för att skapa nya arbetstillfällen men vi undrar även hur politikerna planerar att bidra från sitt håll?

Samtidigt riskerar stad och land att glida isär när fler flyttar till storstadsregionerna. Mindre kommuner måste erbjuda samma service som större, vilket blir en utmaning när arbetsför befolkning flyttar. Det kan också vara svårare för utsatta områden att locka dit företag och butiker. Lösningarna är många men utanför storstäderna är livsmedelsproduktion en viktig näring. Vi kommer därför underlätta för entreprenörer att sälja sina varor direkt till ICA-butikerna med målsättningen att accelerera affärerna för 200 lokala producenter till 2020. För att bevara livskraftiga lokalsamhällen uppmanar vi andra företag av alla storlekar att använda sig av fler mindre, lokala underleverantörer.

Ekonomen Schumpeter satte likhetstecken mellan entreprenör och inspiratör – ett av skälen varför det är så viktigt att lyfta entreprenörer. Även när det kommer till arbetstillfällen vänds blicken ofta mot större företag, men både forskning och vår egen erfarenhet talar för att det framförallt är små och medelstora företag som spelar avgörande roll.

I maj kommer ICA därför att dela ut två stipendier på 100 000 kronor styck i syfte att lyfta entreprenöriella initiativ. De två stipendierna är:

• Årets lokala hjälte – Går till en person som i entreprenöriell anda tagit initiativ för att förbättra sitt närområde.

• Årets nystartare – Går till en person som kommit till Sverige under 2000-talet, och genom initiativ i entreprenöriell anda bidragit till att ge sig själv och andra en nystart.

Sveriges utmaningar är också möjligheter. Lyckas vi ta tillvara på talang i hela vårt land kommer vi stå starkt rustade. För att skapa förändring måste alla göra sitt, både politiker och företag – om det så gäller utbildning, kortade väntetider, regelförenklingar, lägre avgifter samt en tillåtande attityd till risktagande och misslyckande. Nu är det hög tid, för oss och andra aktörer över hela Sverige att gå från tanke till handling.

Per Strömberg, vd ICA Gruppen

Fredrik Hägglund, vd ICA-handlarnas Förbund

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro