ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Debatt: Vissa saker hör inte hemma bland molnen

Metro Debatt · 29 Mar 2019
Uppdaterad 29 Mar 2019
"Ju längre avstånd som finns mellan patientkontakten och datahanteringen desto svårare blir det för patienten att överblicka den insamlade informationen", skriver två representanter för Piratpartiet.

"Ju längre avstånd som finns mellan patientkontakten och datahanteringen desto svårare blir det för patienten att överblicka den insamlade informationen", skriver två representanter för Piratpartiet. Foto: Press, Shutterstock


Det finns huvudsakligen tre orsaker till dagens problem med osäker lagring av hälsodata, skriver företrädare för Piratpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

“Kunskap är makt” säger det gamla ordspråket. Detta ordspråk kan med fördel bli ledstjärna och utgångspunkt för en översyn av det offentligas hantering av hälsodata, särskilt gällande outsourcing. Ämnet har aktualiserats på senare tid, först med dataläckan hos 1177och därefter genom ett antal andra dataläckor från hälso- och sjukvården.

Frågan är inte bara teknisk eller ekonomisk utan också kulturell.

Det finns huvudsakligen tre orsaker till dagens problem med osäker lagring av hälsodata:

Särskilt den sista punkten förtjänar ytterligare uppmärksamhet. Ju längre avstånd som finns mellan patientkontakten och datahanteringen desto svårare blir det för patienten att överblicka den insamlade informationen. Risken ökar för att det skyddsvärde som hälsodata faktiskt har faller helt i skymundan till förmån för idéer om användbarhet. När informationen bara blir en post i ett register istället för en berättelse om en levande människa, glöms människan lätt bort.  

Liknande tankar har lyfts av veteraner på it-säkerhets området i DNDatainspektionens generaldirektörJust av detta skäl är det viktigt att organisationer som hanterar den här typen av data odlar en intern kultur där medvetenhet om vikten av dataskyddet ständigt aktualiseras, diskuteras och förnyas. Svensk hälsodata är på många sätt världsunik och utgör en ovärderlig resurs för hälso- och sjukvården, likväl som för medicinsk forskning. Databasernas existens bygger dock till syvende och sist på medborgarnas tillit till det offentligas förmåga att hantera dem. Om inte denna fråga tas på allvar riskerar tilliten att raseras. och även av .

Dataläckor av det slag som drabbade Vårdguiden kommer sannolikt att hända igen. De organisationer som ämnar lagra känslig data bör tänka på dessa saker:

Den svenska hälso- och sjukvården står inför många utmaningar. Kunskap är som sagt makt, och den kunskap som hälsodata bidrar med är en viktig del av lösningen på dessa utmaningar. Med makt följer dock ansvar och för att ta detta ansvar krävs det att medborgarnas känsliga information behandlas med tillbörlig respekt och eftertänksamhet och inte fartblind dumsnålhet.  

Mattias Bjärnemalm, toppkandidat till Europaparlamentet för Piratpartiet.Henrik Passmark, kandidat till Europaparlamentet för Piratpartiet.

Så gör du för att debattera i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Metro Debatt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro