ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Delad makt bäst för USA

Johan Norberg · 3 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De amerikanska väljarna gav republikanerna en brakseger och sopade banan med demokraterna. För bara två år sedan var det tvärtom. Sådan är amerikansk politik. Så fort makthavarna misslyckas eller överskrider sitt mandat åker de ut med huvudet före – tills väljarna inser att alternativet inte var så mycket roligare.

En av mina favoritskribenter, Jacob Sullum, liknar det vid när han brände sig i solen förra sommaren. På natten låg han på sin vänstra sida innan det blev för plågsamt och då bytte han till höger, tills även det smärtade och han bytte tillbaka, i en hopplös jakt på den minst obekväma positionen.

Så trista framstår alternativen i USA också för en vanlig liberal svensk. Antingen får man republikaner som gillar frihandel, valfrihet och låga skatter, men på köpet får man också kristen höger, homofobi och främlingsfientlighet. Då söker man sig till demokraterna, men då får man samtidigt en växande stat, protektionism och motstånd mot friskolor.

Därför är resultatet av tisdagens val det bästa – partierna delar på makten och tämjer varandras överdrifter. Det blir lite svårare för demokraterna att starta handelskrig och för republikanerna att slänga ut mexikanska invandrare.

När republikanerna sitter på både kongressen och presidentposten öser de pengar över sina kompisar i militären, läkemedelsföretagen och energibolagen. När demokraterna tar över röstar de för massiva utgifter till sina vänner, som bönderna, facken och bilföretagen.  

Maktdelning gör det svårare för ett parti att använda andras pengar för sina syften. Sedan 1965 har de federala utgifterna ökat med i snitt 3,1 procent varje år ett enda parti har haft makten, men med bara 1,9 procent de år de har delat makten.

Många klagar på att politiker inte ”gör nåt”. Men USA:s grundare var kloka nog att inse att en större risk är att makten utövas för lättvindigt, att den missbrukas. Därför byggde de ett system där statsmakterna kontrollerar varandra så att det skulle vara svårt att fatta beslut om man inte är enig.

Det är egentligen mer demokratiskt än det svenska systemet där det räcker med en röst mer än de andra för att få göra nästan vad som helst.+ Mona Sahlin tar sig tid att titta på tennis efter en utmattande valrörelse.

– DN censurerar Rockyserie som driver med antisemitism.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro