ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Delfiner är havets hipsters

Fredrik Backman · 17 Aug 2012
Uppdaterad 17 Aug 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Jaha. Så den stora nyheten den här veckan var alltså att det kom fram att inte nog med att Maud Olofsson äter lunch med sig själv och låter skattebetalarna ta notan, Annie Lööf har dessutom tagit med sig halva sitt departement till delfinshowen på Kolmården för 10 000 spänn och dragit av det som ”kommunikation- och feedbackkurs”. 

Folk blev förstås skogstokiga. Och vet ni vad? Jag håller med! De är ju sjukt irriterande, de där jävlarna. Det är liksom inte pengarna det handlar om heller. Det är den där självgoda attityden. Att de tror att de kan göra vad de vill hela tiden. Som om de är bättre än oss, fattar ni? Och visst, några av er bara ”mnnååh! De gör ju bara sitt jobb!” och ”de är faktiskt det intelligentaste djuret”. Men jag bryr mig fan inte. Jag hatar delfiner.

Eller, det är klart att jag inte hatar dem. Men jag stör mig bara, vet ni hur jag menar? ”Kollapåmig kollapåmig jag kan vinka med FENAN!”. Delfiner är havets hipsters. ”Fota mig nu när jag hoppar! Fota nu när jag äter sushi! Jag ska instagramma det här!”. Inte för att jag bryr mig, liksom. Inte alls. Det är bara det att de ska vara så förbannat speciella hela tiden. Helt plötsligt bara ”nä! Vi är inte fiskar, vi är däggdjur!” bara för att det är trendigt. ”Vi ska föda i vatten!”. Men get over yourself. Alla vet att ni bara bor på Kolmården för att det inte finns 3G-täckning på havet.

Inte för att jag bryr mig. Verkligen inte. Men delfiner är marina reklambyråanställda utan skägg. Hade de haft ansiktshår hade den där Min Stora Dag-stiftelsen fått hundra ansökningar om dagen från hemmafruar i Västerås som drömmer om att få simma med art directors. Och nu börjar ni ”määäh! Har du klappat en delfin eller? De är faktiskt jättelena!”. Ja. De lever i vatten. Klappar du mycket strävhåriga gäddor annars eller? Fan. Om Apple hade gjort fiskar. Det är allt jag säger. Det är bara sjölejon med botox och bättre publicist. Golden retrievers med simborgarmärket. ”Kollahär’rå! Vi låter människor rida på oss!”. Flinande vattenskoters, det är vad ni är. Och det här med att ni sticker upp huvudet ovanför ytan hela tiden. Vad handlar det om? Hade ni levt på land hade ni varit såna som åker på semester för att snorkla medan köket renoveras i vindsvåningen. ”Titta på oss! Vi lägger inte ägg!”. Nänänä. Och ni är säkert inte turister heller, ni är ”backpackers”. Ge mig en Alvedon och en elpistol.   

Inte för att jag bryr mig alltså. Men ändå. Jag tycker att de tar sig friheter bara. De nolltaxerar ju säkert varenda jävel också, va. ”Mnnäää, vi jobbar för fisk!”. Jaha! Men då ska den faktiskt förmånsbeskattas som för vanligt folk! Ni står liksom inte över lagen! 

Men inte för att jag bryr mig.

Vad var frågan nu igen? Simma med fiskarna. Men det är ju förstås inte lika coolt för det är ju inte avdragsgillt.+

Simma med Näringsdepartementet. De kissar ju i vattnet, de där jävlarna. Alla vet det.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Backman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro