ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Demokrati bygger på delaktighet i vardagen

Tanvir Mansur · 12 Sep 2014
Uppdaterad 17 Sep 2014

klar

Artikellänk är kopierad

TANVIR MANSUR: Demokrati bygger på delaktighet. Inte bara i valet, utan också i vardagen. Du kanske tror att det är fyra år kvar tills du har möjlighet att påverka politiken igen. Det stämmer inte, du kan fortfarande göra skillnad. Svaret är: Engagera dig. Makten ligger i dina händer, om du organiserar dig.

Går du i skolan? Gå med i elevrådet. Försök göra din och dina skolkamraters röster hörda för att er tid i skolan ska bli så bra som möjligt. Finns det inget elevråd? Starta ett!

Jobbar du på ett ställe där du och och dina kollegor har dåliga arbetsvillkor? Gå med i den lokala fackklubben och se till att det sker en förändring. Finns det ingen fackklubb? Starta en!

Är du missnöjd över att politikerna i din kommun inte lyssnar på dig och andra som bor i ditt område? Gå med i ett parti och börja påverka din kommun. Ditt perspektiv behövs lika mycket som alla andras.

Varje dag engagerar sig människor på olika sätt för att göra samhället till en bättre plats att leva i. När jag och några vänner startade initiativet Soppkök Stockholm var det för att uppmärksamma hemlösheten i staden. Samtidigt ville vi skapa en mötesplats för människor som annars inte träffades för att prata. De som lever i hemlöshet och de som inte gör det. I samtalet mellan två individer kan fördomar brytas. Vi delade ut mat, kläder och hygienartiklar. Vi skapade aktioner på sociala medier och anordnade möten med kommunpolitiker. I två och ett halvt år engagerade sig olika människor på olika sätt. Politiker, tidningar och medborgare började prata mer om hemlöshet än tidigare. Vi fick upp frågan på agendan. Nu har initiativet lagts ned, men engagemanget fortsätter på annat håll.

Du kan också vara med och göra det här samhället till en värdig plats att leva i. Hitta något du brinner för. Något som du vill förändra. Var det längesen du träffade människor med andra perspektiv? Gör som Invitationsdepartementet visar på Facebook: skapa middagar mellan SFI-elever och etablerade svenskar för att utbyta erfarenheter och tankar över en god bit mat. Har du stampat och stångat dig mot kommunpolitiker som inte bygger en fritidsgård åt er unga? Gör som ungdomarna i Alby, de tog med sig pingisracketar, bollar och en stereo med musik till kommunhuset i Tumba. De gjorde receptionen till sin fritidsgård. Till slut lyssnade kommunens tjänstepersoner som erbjöd dem de fritidslokaler som hade utlovats i åtta års tid.

Engagemanget och föreningslivet är det som har byggt Sverige. Ingenting har kommit gratis. Utan kvinnorörelsen hade vi inte haft rätten till abort och allmän rösträtt. Utan arbetarrörelsen hade vi inte haft rätt till helg och semester. Utan ditt engagemang kommer det saknas väldigt mycket i vår framtid. Gör det bara.

+ Alla fantastiska röstmottagare i kommunerna runt om i landet som gjort ett stort jobb med att ta emot, räkna och sortera våra röster. De är vanliga medborgare. Våra grannar. Det är fint.

– Samtidigt är valdeltagandet väldigt lågt i många områden i Sverige. Till nästa val har vi alla ett ansvar att påminna de människor vi träffar att rösta.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro