ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Demokratin har sina fel och brister

Stefan Wahlberg · 12 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Två hungriga vargar och en lagom fet spädgris hade möte på ­demokrati­klubben. Vargarna beslutade att första punkten på dagordningen skulle vara en omröstning om vem av de tre som skulle ätas upp till middag. Nedröstad i frågan fick spädgrisen finna sig i majoritetens beslut. Ja, oavsett vad du har lärt dig i den sven­ska skolan så har även demokratin sina fel och brister. Två av dessa heter Staffan Danielsson och Lennart Pettersson. Båda är centerpartister och besitter Sveriges högsta politiska ämbete; de är riksdagsledamöter med folkets mandat att stifta lagar och bestämma över oss andra. Danielsson och Pettersson känner till att det finns regimer som låter polisen gripa kvinnor som inte är ”rätt” klädda utifrån landets kultur och religion. Ett av dessa länder är Iran. Ett annat borde vara Sverige, anser Danielsson och Pettersson. I en riksdagsmotion kräver de en lag som förbjuder kvinnor att bära burka eller niqab på allmän plats i Sverige, till exempel på gator och torg och på ­arbetsplatser. Danielsson och Pettersson anser att seden med att dölja sitt ansikte är ”märklig” och ”främmande”. De skriver: ”Det känns över huvud taget svårt, i ett öppet samhälle som Sverige, att acceptera en sedvänja där kvinnor åläggs, själva accepterar eller vill bära burka eller niqab utanför sina hem.” Därför ska det förbjudas. Inom Sveriges mäktigaste institution finns det alltså personer som är beredda att utnyttja sina demokratiska mandat till att begränsa de likaledes demokratiska ­rättig­heterna för en liten minoritet människor. Detta är demokrati när den är som allra sämst! I synnerhet eftersom det är uppenbart att det handlar om opportunistiskt trams.Men okej! Jag är beredd att slåss för att även reaktionära och trångsynta gubbar som Danielsson och Pettersson ska få spela apa i ­Sve­riges parlament – även om de missbrukar ­demo­kratin och gör sig till de mörkaste krafternas billigaste medlöpare! Men kom inte och påstå att jag inte varnade dig den dag då det är din tur att vara spädgris. Även demokratin har nämligen sina fel och brister!

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro