ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Den ekonomiska motorn Kina kan vara en bubbla

Johan Norberg · 12 Jan 2011
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Så här i början av året strömmar det ut prognoser och spådomar från banker och finansanalytiker. De flesta är eniga om att det ser kärvt ut för Europa och USA, men världsekonomin ska nog kunna räddas av Kina, som trotsar tyngdlagen och växer med runt 10 procent om året. Landet badar i pengar, kineserna konsumerar allt mer och svenska företag täljer guld genom exporten dit.

Men tänk om världens ekonomiska motor i själva verket är världens största bubbla? Kinas rekordtillväxt under krisåren beror nog inte på god grundkondition, utan på konstgjord andning. Staten har helt enkelt tryckt upp allt mer pengar och pressat bankerna att låna ut till allt som rör sig. Penningmängden är nu större i Kina än i USA, trots att ekonomin bara är en tredjedel så stor.

Med så mycket pengar har man råd med vad som helst – nya fabriker, vägar, broar och bostadskomplex överallt. Spekulationen om att pengarna ska fortsätta rulla har gjort att bostadspriserna i attraktiva lägen har fördubblats på två år. I Shanghai är marken nu så dyr att myndigheterna uppmuntrar begravningar till sjöss.

Denna frenesi ger tillväxt och arbetstillfällen, men hur hållbar är den? Kinas största elbolag har noterat att det finns mer än 65 miljoner bostäder i landet som inte använder någon el alls. Det bor ingen där. På många håll i Kina finns rena spökstäder med hundratals nya, exklusiva skyskrapor, men inga invånare.

Den dag staten inte kan pumpa in mer pengar i industrierna och byggandet riskerar bubblan att kollapsa och ge rekordförluster för de lokala myndigheter, banker och utländska investerare som har satsat. Det skulle slå mot världsekonomin, men det första offret kan bli den ”politiska stabilitet” som Göran Persson tyckte sig se i Kina. Hur kan en diktatur hantera ilskan och desperationen hos en arbetarklass som slängs ut från fabrikerna och en medelklass som ser sitt nya välstånd, bostadsägandet, gå upp i rök? Skulle regimen falla samman eller kväva protesterna med än hårdare förtryck? Eller skulle den försöka vinna nationalistiskt stöd genom att mobilisera mot en yttre fiende?

Det sägs att en kinesisk förbannelse lyder ”må du leva i intressanta tider”. Mycket intressantare än så här blir det inte.

+ Personalen på S:t Görans sjukhus. Vänlig och professionell.– Varför funkar inte Buddenbrooks på SVT Play?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro