ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Den ofrivilliga snattaren

Hillevi Wahl · 28 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Moralpaniken är över oss igen. Gamla sossar tittar strängt in i kameran och pekar finger åt de nya ministrarna. ”Att inte betala tv-licensen för att man tycker att den borde vara gratis, är som att vägra betala för sina varor för att de är för dyra”, sa Thomas Bodström.Men Thomas, det gör vi ju hela tiden. Alla småbarnsföräldrar vet vilket sjå det är att dra runt med en barnvagn och få med sig varorna samtidigt. Vi packar mjölk och ägg uppe på suffletten, coca cola under vagnen – och det är alltid något, typ bananer, som barnet absolut måste få hålla.Vid kassan är man så noga med att bananerna ska bli betalda, trots vilda protester. Bara för att komma hem och upptäcka att man har glömt att betala för colan under vagnen. Men man orkar inte gå tillbaka. Då är det lättare att intala mig själv att jaja, de där 15 kronorna har de garanterat dragit in på någon annan felmärkt vara. Min bekantskapskrets består tydligen bara av moraliskt avskum. En vanligtvis försiktig vän var på bilverkstan för första gången i sitt liv.”Vill ni betala 900 eller 1 800?” sa bilmecken.”Niohundra, tack” sa han förvånat. Och insåg på vägen hem att han faktiskt medverkat till en brottslig handling. En annan kompis hade varit och köpt två vinkelslipar. Efteråt ringde han till min man:”Jag gjorde just världens klipp. När jag kom ut tyckte jag att det blev så billigt och kollade kvittot – och de hade bara tagit betalt för en av dem! Så jag tjänade sjuhundra spänn”.”Oj då. Har du berättat det för din fru?””Är du galen? Hon skulle tvinga mig att gå tillbaka direkt!”En väninna hävdar att det forskats på det här med moral, och att det är vi kvinnor som bär på det moraliska ansvaret i familjerna. Att det är vi som ska lära barnen – och kanske våra män också – vad som är rätt och fel.I vår familj är det tvärtom. När min treåring hittar en skruttig leksaksbil så tycker jag att det är helt okej att han får ta hem den. Min man är stenhård. ”Absolut inte. Det är något annat barn som har tappat den.”Alliansen gick till val på att de ska stoppa fusket. Då måste de nog låsa in halva befolkningen. Självklart ska ministrar granskas. Och debatten om moral är alltid nyttig. Men var går gränsen? Vill vi verkligen ha en värld full av perfekta människor?Om den värsta synden en människa har begått under sin livstid, är att hon inte har betalat tv-licensen, så är det ganska bra jobbat. Då tror jag att till och med Sankte Per släpper in henne i himmelriket.

klar

Artikellänk är kopierad

Hillevi Wahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro