ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Den som välkomnar nazister står inte upp för yttrandefriheten

Lisa Magnusson · 26 Apr 2017
Uppdaterad 26 Apr 2017
Nazistiska partiet Svenska motståndsrörelsen kommer att delta under politikerveckan i Almedalen i sommar.

Nazistiska partiet Svenska motståndsrörelsen kommer att delta under politikerveckan i Almedalen i sommar. Foto: Jessica Gow/TT


"I samma stund som de "informerar om sin politik", det vill säga sprider sina åsikter, hetsar de mot folkgrupp", skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det pratas väldigt mycket om demokrati numera, men få verkar veta hur den fungerar. Så låt oss för tydlighetens skull ta det från början: Demokrati utgår från människors lika värde. Som vi alla fick lära oss i skolan bär demokratin också på ett inbyggt dilemma: Hur ska man hantera dess fiender? Man kan inte bara låta dem hållas för då omintetgör de ju demokratin. Men man kan heller inte gärna förbjuda deras åsikter rakt av, för då omintetgör man själv demokratin.

Gränsen går därför vid att sprida odemokratiska åsikter. Det kan vara svårt att veta exakt var skiljelinjen ska dras och dessvärre finns även en tendens hos myndigheterna att drabbas av panik inför detta uppdrag och i stället börja överkompensera. Så kunde extremisterna i Sveriges förenade muslimer fram till förra veckan casha in många sköna miljoner i statliga bidrag, trots att de lärde ut att kvinnor inte ska få lämna sitt hem utan männens tillåtelse och att småflickor som inte täcker sig hamnar i helvetet.

Och så välkomnar både Region Gotland och polisen nu de militanta nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen till politikveckan i Almedalen.”Vi kommer att informera om vår politik, presentera vårt partiprogram, dela ut flygblad i ärendet och även hålla tal”, säger företrädaren Per Öberg till Gotlands Allehanda.

Svenska motståndsrörelsens politik går i korthet ut på att Förintelsen aldrig har ägt rum men att det hade varit bra om den gjort det. Organisationen består av modiga, stolta svenska män som uppvaktar oliktänkande kvinnor med blommor. I deras hem. Med begravningskort till. Häromåret knöts rörelsen till en brandbomb mot ett socialdemokratiskt kommunalråd i Skurup, och i Göteborg sitter två medlemmar för närvarande häktade efter sprängattentat mot en vänsterföreningslokal och ett flyktingboende.

”Vi har yttrandefrihet i Sverige och vi har inte mandat att säga nej till någon som vill vara här”, menar Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan. Det är fel.Inte bara är det möjligt att neka Svenska motståndsrörelsen offentligt utrymme med hänvisning till FN:s konvention om rasdiskriminering, det finns enligt svensk lag en skyldighet att göra det. Detta är inget klurigt gränsfall.

quotation startNazister vill förinta alla som ser annorlunda ut än de, som tänker annorlunda. I samma stund som de ”informerar om sin politik”, det vill säga sprider sina åsikter, hetsar de mot folkgrupp. Med stöd i den lagen stoppade poliser nazisammankomster under 90-talet.quotation end

Nu låter de dem i stället torgföra sig under Sveriges största politiska evenemang. Och inte bara det. De ger dem klartecken att dra runt och sprida skräck. Fyllna till i kullerstensatta skymningsgränder, mitt bland dem som står högst upp på deras lista över människor som ska utplånas.Nej, att välkomna Nordiska motståndsrörelsen är inte att värna yttrandefriheten. Det är att olagligen inskränka den för alla utom just militanta nazister.

Plus: Det är vår!Minus: Det är bara vår i kalendern. Ute har det till och med snöat de senaste dagarna. Som jag skäms inför de frusna, modstulna turisterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro