ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Den stora förträngningen

Göran Greider · 15 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Atombomberna som fälldes över Japan under andra världskrigets sista dagar tog så fruktansvärt många liv att själva ordet atomkraft inte längre gick att använda. Det var därför som den fredliga utvinningen av nukleär energi kom att omtalas som kärnkraft: det lilla ordet atom bar på så ofattbara hemskheter. Först ut i världen med kärnkraftsverk var förstås Sovjet och USA under det femtiotal då ingen som helst debatt fördes om farorna med klyvning av atomkärnor.    Sedan bröt ju, i synnerhet under sjuttiotalet, enorma debatter ut om atomkraften och även kapprustningen med kärnvapen. Harrisburg och Tjernobyl fick effekter: Till och med den från början ytterst kärnkraftsvänliga socialdemokratatin fick sig en tankeställare. På senare år har det heller inte byggts många kärnkraftverk, både för att det funnits opinion mot det och för att det helt enkelt är så avskräckande dyrt. Men nu har slussarna öppnats, efter Alliansens överenskommelse. Har Maud och Fredrik folket med sig? Ja, tyvärr, måste jag säga. De flesta svenskar är idag ganska positiva till kärnkraften och upplever sig som realistiska när de är det. Själv måste jag säga att jag i allra högsta grad ser den där kärnkraftrealismen som ett uttryck för en enorm mental förträngning. För hur väger realisten för- och nackdelar med kärnkraften?

Fördelarna är kortsiktiga: säker energi till industrin de närmaste kanske tjugofem åren. Men hur ska man ens kunna föreställa sig och kalkylera kring nackdelar som får konsekvenser för hundratusentals år? Det radioaktiva avfallet går ju inte att tänka bort. Och i en värld där antalet kraftverk ökat från dagens runt 500 till låt oss säga det tiodubbla: Hur mycket större är då inte risken för att katastrofer förr eller senare inträffar?  Den mentala förträngningen har under åratal arbetats fram både i näringslivet, i industrins fackföreningar och i partikanslierna. Kampen mot klimatförändringarna påstås exempelvis ge argument för kärnkraften. Men då förträngs att hela kedjan av verksamheter - från uranbrytning, anrikning, avfallsförvaring - orsakar stora utsläpp av koldioxid; kanske uppåt 10 procent av utsläppen i Sverige kommer från kärnkraften. Så var står vi? Svar: I vägskälet mellan kortsiktig realism och långsiktig realism. Vi måste upphöra med förträngningarna. Vi har många energislag men bara en planet. + Springsteens nya platta är hans bästa på länge. Han arbetar på en dröm - Working on a Dream - och ger oss hopp.

- Har tyvärr börjat få hatiska känslor mot rådjur, sedan de klivit över gärsgårn för att äta av min trädgård.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro