ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Den största kärleksföklaringen min kille gett mig var inte när han friade

Linn Svansbo · 16 Jun 2017
Uppdaterad 18 Jun 2017
Tack för att du tar plats på hemmaplan och lämnar plats i karriärslivet, skriver Linn Svansbo

Tack för att du tar plats på hemmaplan och lämnar plats i karriärslivet, skriver Linn Svansbo Foto: Foto: Daniela Juvall, IBL/Shutterstock


Att under klarblå himmel, med utsikt över båtar, vatten och ett soligt Skeppsbron bli friad till är det mest romantiska som hänt mig. Men den största kärleksförklaringen Victor gett mig var att inte bara ge mig utrymme att ta mitt drömjobb, utan också själv fylla den plats på hemmaplan som enligt alla skrivna normer och könsstereotyper borde vara min, skriver Linn Svansbo.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är nyförlovad. Förrförra fredagen när jag som minst anade det tog min älskade Victor med mig ut på ett soligt Kastellholmen i Stockholm för att gå ned på knä och fria. Nu ska vi gifta oss och sedan leva lyckliga i alla våra dagar.

Det är bara det – att enligt Sveriges samlade forskning är mina chanser att leva lycklig i alla mina dagar betydligt sämre än för min nyblivna fästman. Vi har två barn tillsammans och vi strävar efter att leva ett jämställt liv. I praktiken innebär det att vi delat på föräldraledigheten, att vi försöker undvika stereotypa könsroller, och att vi försöker lära våra döttrar att de kan vara hur de vill, älska vem de vill och bli precis vad de vill när de blir stora. Det är ett jobb som jag och Victor gör tillsammans – men att vara en mamma som försöker utmana könsroller, göra karriär och samtidigt leva ett jämställt liv på hemmaplan innebär per se att jag i och med det löper stor risk att bli utbränd, deprimerad och på sikt till och med sjukskriven. Mellan 2010 och 2015 har antalet kvinnor som sjukskrivits på grund psykisk ohälsa mer än fördubblats – något som forskare och analytiker förklarat bland annat beror på kollisionen som kan uppstå mellan att försöka uppnå ett jämställt liv och samtidigt fastna i de traditionella könsrollerna. I praktiken innebär försöken till jämställt föräldraskap att kvinnor i heterosexuella föräldrarelationer både gör karriär och jobbar mer – samtidigt som vi förväntas ta lika stort ansvar för hemmet.

Att under klarblå himmel, med utsikt över båtar, vatten och ett soligt Skeppsbron bli friad till är det mest romantiska som hänt mig. Men den största kärleksförklaringen Victor gett mig är att minska risken för mina framtida sjukskrivningar. Att inte bara ge mig utrymme att ta mitt drömjobb, utan också själv fylla den plats på hemmaplan som enligt alla skrivna normer och könsstereotyper borde vara min. Så – tack älskling – för att du gav mig en helt magisk förlovningshelg. Men tack ännu mer för att du förändrar världen ifrån din föräldralediga vardag i vårt hem. För att du inte står i vägen. Tack för bokade tvättider, hämtade ungar, planerade julklappsinköp, skrivna inköpslistor, inhandlade födelsedagspresenter, strukna lucialinnen och utskickade barnkalasinbjudningar. För att våra döttrar lär sig att mammor kan vara bortresta men samtidigt närvarande och högljudda men samtidigt inlyssnande och hårt arbetande men samtidigt hemmakära. Och för att de ser att också pappor kan vara kärleksfulla, tjatiga, lättrörda och ledsna. Tack för att du tar plats på hemmaplan, lämnar plats i karriärslivet och ger oss bättre chanser att leva lyckliga i alla våra jämställda dagar.

Linn Svansbo

pil
Fakta om debattören

• Bor: Stockholm

• Yrke: Organisationsutvecklare

• Ålder: 25 år.

pil
Fakta om debatten

• Kvinnor har haft högre sjukfrånvaro än män sedan 1980-talet

• Den vanligaste sjukskrivningsorsaken bland kvinnor är psykiska diagnoser. När kvinnan bildar familj löper hon ännu högre risk att drabbas av sjukskrivning.

• Ungefär två tredjedelar av alla sjuk­skriv­ningar startas av kvinnor.

Källa: Försäkringskassan, SCB

METRO DEBATT: Vill du också nå en miljonpublik? Så här debatterar du i Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Linn Svansbo
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro