ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Desperata självmord i Spanien

Alexandra Pascalidou · 15 Nov 2012
Uppdaterad 15 Nov 2012
Desperata självmord i Spanien

Desperata självmord i Spanien


klar

Artikellänk är kopierad

Hollywoodserien ”Desperate Housewives” har fått en annan innebörd i dagens Europa. Hemmafruar är en numera en förskönande omskrivning för de miljoner kvinnor som förlorat jobben och reducerats till ofrivilliga hemmafruar i hem som när som helst kan beslagtas av banker. I hem utan el och vatten. Desperata hemmafruar som ibland inte ser andra utvägar än att avsluta sina liv. En av alla dessa kvinnor var den 53-åriga modern Amaia Egana i Baskien som inte längre hade råd med räntorna.

När banken ringde på fru Eganas dörr och hon vägrade öppna tillkallades låssmed. När de bröt upp dörren stod kvinnan på en stol på balkongen. Hon hoppade från fjärde våningen. Bara femton dagar tidigare hade Jose Luis Domingo hängt sig själv inför bankirerna som kommit för att vräka honom från hans hem i Granada.

”Det är inte självmord. Det är mord. Och det är bankerna och politikerna som är mördarna”, säger förtvivlade spanjorer.

Vräkningar är vardag i Spanien där fler än 400 000 skuldsatta spanjorer blivit hemlösa sen bostadsbubblan sprack i Europas fjärde största ekonomi. När fastighetspriserna nu sjunkit mer än 30 procent sitter hundratusentals låntagare med skulder som är högre än fastighetsvärdet.

”Andas” heter en spansk kortfilm som skildrar spanjorernas andnöd i den klaustrofobiska krisen och är en kallelse till den paneuropeiska generalstrejken. 40 fackförbund i 23 olika länder strejkar, demonstrerar, protesterar mot ”katastrofala krispaket med nyliberala lösningar som påtvingas européerna”. I Österrike har ett fackförbund tryckt vykort med texten: ”Vi är alla greker”.

I en teater i centrala Madrid har personalen låst in sig i protest mot de spanska sparpaketen. ”Utan kultur väntar diktatur” skriker de.

På Spaniens största tidning El Pais protesterar journalisterna varje dag klockan sex med ett par tysta minuter och räknar sen till 149 – antalet sparkade kollegor. Med tidningen upp och nedvänd vänder de sig mot den högavlönade chefens kontor vars avgång de krävt. Tidningen har av kända skribenter även anklagats för censur när det gäller nedskärningarna.

I Italien där 30 000 sjukhusplatser försvinner kastas ägg mot skatteverket i Turin och sten mot poliser i Rom.

När jag läser tidningar från krisbältet är det samma historier. Hungriga barn. Arbetslösa som tvingas till akrobatiska balansakter för en bit bröd. Var fjärde grek och spanjor har förlorat jobbet. Att halva befolkningen under 28 år står utanför arbetsmarknaden är en tickande bomb som snart kommer brisera.

Fredspristagaren EU som drömde om att förena folken i fred förenar dem nu i fattigdom. IMF kliver in som globaliseringens gospelkör och uppmanar européerna som svenska politiker gjorde i krisens Rinkeby 1992: ”Nu tycker jag att vi gemensamt sjunger: ”We shall overcome!”

Tjejen som av SDs riksdagsledamot kallades ”hora” är en hjälte som vågade ingripa och ifrågasätta. + En hjälte. 

SD:s kvinnohat och rasism har återigen avslöjats.– Rasism och kvinnohat.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Pascalidou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro