ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Dessa vill jag inte ge makten till

Fridah Jönsson · 11 Sep 2014
Uppdaterad 12 Sep 2014

klar

Artikellänk är kopierad

FRIDAH JÖNSSON: Är inte ni också trötta på valet nu? Kom igen, ni kan säga, jag är själv astrött på det. Jag vill inte tjata om löneskillnader eller klimathot eller betygskris. Jag är så trött på partiledardebatter och väljarundersökningar och jag kommer inte att kunna övertyga någon om att just det som jag ska rösta på är rätt. Det är exakt lika ointressant för mig att skriva en till text om hur vi måste öppna Sverige och hur vi måste bli mer jämställda som det är för er att läsa den, och de som behöver läsa en till text om det kommer ju ändå inte att omvändas för de lyssnar inte på någon snedknullad feministhora (citat från Flashback) som hetsar om jämställdhet för de tycker, ironiskt nog, inte att kvinnohat finns.

Jag kan inte tvinga er till någonting, så därför behöver vi inte argumentera. Men något ska ju den här kolumnen handla om, och det är ju ändå val, så jag tänkte att jag i alla fall kan berätta för er vilka jag INTE vill ge makten.

Jag vill inte ge makten till någon som går omkring med järnrör på stan. Jag vill inte ge makten till någon som kallar kvinnor för horor. Jag vill inte ge makten till någon som söker ekonomiskt bidrag till ett kvinnoförbund som inte finns. Jag vill inte ge makten till någon som tycker att meningsmotståndare ”borde tvångsinterneras och placeras i arbetsläger”. Jag vill inte ge makten till någon som inte tycker att Breivik borde ha fått något straff. Jag vill inte ge makten till någon som smygfotograferar människor som tar ut pengar ur en bankomat. Jag vill inte ge makten till någon som sitter och sjunger skämtlåtar om Palmemordet på kryssningar.

Jag vill inte ge makten till någon som donerar pengar till en hemsida som publicerar videoklipp på en flicka som blir våldtagen. Jag vill inte ge makten till någon som uppmanar till förföljelse av journalister. Jag vill inte ge makten till någon som tror att 400 000 euro är 40 000 miljarder kronor. Jag vill inte ge makten till någon som säger att det är inrotat i islamsk kultur att våldta kvinnor. Jag vill inte ge makten till någon som skriver ”Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas!" på Twitter efter terrordåden i Oslo. Jag vill inte ge makten till någon som twittrar ”Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge?” om samma händelse. Jag vill inte ge makten till någon som skriver att våldtäkter kan undvikas ”om svenska tjejer var lite mer självbevarande”.

Det är 2014 och jag måste skriva en kolumn i en av landets största dagstidningar om att jag inte vill ge makten till någon som bär armbindlar med hakkors på. Sverige, på söndag vänder vi blad.

+ På lördag sänder SVT2 Linda Pira & Ladies Firsts Dramaten-konsert!

- Hur ska man hinna med livet när Idol, Big Brother och Paradise Hotel sänds direkt efter varandra?

klar

Artikellänk är kopierad

Fridah Jönsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro