ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Det är aldrig för sent att göra slut med en vän

Emelie Roslund · 7 Mar 2017
Uppdaterad 17 Mar 2017
Med vänner vi har haft länge kan det vara svårare att se obalansen i relationen än vad det är i ett förhållande, skriver Emilie Roslund.

Med vänner vi har haft länge kan det vara svårare att se obalansen i relationen än vad det är i ett förhållande, skriver Emilie Roslund. Foto: Foto: Alamy/Privat


När känslorna för en partner tar slut är det självklart för de flesta att göra slut. När det gäller vänner eller familj är det inte lika givet, men det borde det kanske vara, skriver Emilie Roslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi är inne på andra glaset fatöl när min kropp börjar skruva på sig. Framför mig sitter en person som jag kallat min vän i många år, men på senare tid har jag undrat om vi ska vara vänner över huvud taget.

När känslorna för en partner försvunnit är det för de allra flesta givet att relationen ska ta slut. Men när det kommer till relationer av andra slag, till exempel med familj och vänner, är beslutet inte lika självklart. Där förväntas vi stanna kvar och vara lojala även om vi inte har ork eller lust till det.

För några år sedan fick jag ett uppvaknande under en AW med en av mina vänner. Precis som många gånger tidigare lämnade jag senare hennes sällskap tömd på energi. Men innan jag gick fick jag användning av den berömda (och hatade) meningen ”Vi måste prata om en grej”.

Många gånger blir vi blinda för vårt mående när det är kopplat till en person vi har nära oss. Med vänner vi haft länge kan det vara svårare att se obalansen än vad det är i exempelvis ett förhållande. Vänskapen pågår ofta år efter år, utan att vi ifrågasätter den.

Hur kommer det sig att vi kan dumpa en partner som beter sig illa men inte göra slut med en kompis som beter sig likadant?

Det är nästan som att grunden till att vänskap fortsätter är tiden som gått. Att vi håller kvar vid personer för att vi känt varandra länge eller för att de är en del av vår vardag. Även fast det inte är längden på en relation som avgör hur stark den är, så agerar vi som om det vore så.

Men precis som i ett förhållande med en partner så måste vänskap underhållas, uppdateras och tas hand om. När åren går är det inte bara vi själva som förändras, utan även våra relationer. Och det är väl det som är grejen; ibland utvecklas vi åt olika håll så pass mycket att distansen inte fungerar för att vänskapen ska hålla.

I vuxen ålder har det varit lättare för mig att inse vilken typ av umgänge jag vill ha och det är personer som får mig att må bra. Så klart finns det pissiga perioder i alla människors liv där man inte är världens bästa kompis eller partner. Men när den perioden pågått så länge att man börjat må dåligt själv är det dags för ”Vi måste prata om en grej”.

Med andra ord: Det är aldrig är för sent för att göra slut. Inte ens med sin bästis.

Emilie Roslund

pil
Om debattören

• Journalist

• 29 år, Stockholm

• Programledare för podden Singelrådet

klar

Artikellänk är kopierad

Emelie Roslund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro