ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det är dags att terrorstämpla nazisterna

Tanvir Mansur · 23 Sep 2016
Uppdaterad 26 Sep 2016
Vad hade hänt om en militant fundamentaliströrelse som IS gjorde samma sak? Tänk om de hade bosatt sig i Dalarna, spridit propaganda på nätet och misshandlat människor på demonstrationer, skriver Tanvir Mansur.

Vad hade hänt om en militant fundamentaliströrelse som IS gjorde samma sak? Tänk om de hade bosatt sig i Dalarna, spridit propaganda på nätet och misshandlat människor på demonstrationer, skriver Tanvir Mansur.


Nu har ännu en person dött på grund av dem. Och en politiker har utsatts för mordbrand. Den inhemska terrorismen från dessa nationalister är alldeles för farlig för att bortse från. Säpo behöver starkare resurser för att bevaka dem, skriver Tanvir Mansur.

klar

Artikellänk är kopierad

Först kom mordhotet. En lapp hade klistrats på Socialdemokraternas kontor i Skurup. Det stod “Folkförrädare ska hängas” med en bild på en snara. Hälsningen kom från den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen. Sen kom angreppet. Kommunalrådet Pierre Esbjörnsson (S) i Skurup fick se sin bil brinna bredvid sitt hem. En nazistisk symbol hade hade sprejats på garageväggen. Polisen utreder händelsen som både mordbrand och hatbrott, enligt Skånska Dagbladet. Det här hände den 18 september.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Psykisk ohälsa kan vara ett värre tabu i minoritetsfamiljer

Åtta dagar före det blev en 28-årig man brutalt misshandlad i Helsingfors. Av samma organisation. Under nazisternas demonstration i Finlands huvudstad protesterade mannen, blev nedslagen och fick skallskador. Han dog på sjukhuset några dagar senare. Enligt Hufvudstadsbladet skriver offrets pappa på Facebook:

"På lördagen den 10 september vid 13-tiden, blev han misshandlad i samband med Motståndsrörelsens evenemang, då deras skinhead hoppade på min son och orsakade honom allvarlig skallskada". Han fortsätter: “på grund av det helt onödiga våldet”.

Genom åren har medlemmar ur Nordiska Motståndsrörelsen begått väldigt många onödiga våldsbrott. De har dömts för brott i samband med upploppet mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Några av de personerna fälldes också för att ha misshandlat en man i Uppsala samma år. En av medlemmarna är på rymmen från svenska polisen och Europol. Han misstänks ha mördat en 22-åring, i Vallentuna hösten 2012.

Det finns många fler fall av misshandel av politiker, aktivister och människor som protesterar mot dem. Många av nazisterna frias, ofta för att polisen och rättsväsendet inte utreder fallen ordentligt.

►LÄS MER: Tanvir Mansur: Arbetstillståndet är Migrationsverkets guldbiljett

Nu har ännu en person dött på grund av dem. Och en politiker har utsatts för mordbrand. Det är dags att terrorstämpla den här rörelsen. Säpo behöver starkare resurser för att bevaka dem. Ibland söker nazisterna demonstrationstillstånd, ibland marscherar de utan att göra det. Men alltid står polisen där och beskyddar dem, istället för att visitera dem. Istället för att gripa dem på bar gärning.

Vad hade hänt om en militant fundamentaliströrelse som IS gjorde samma sak? Tänk om de hade bosatt sig i Dalarna, spridit propaganda på nätet och misshandlat människor på demonstrationer. Om de hade mördat personer och utsatt politiker för attentat? Skulle samhället ha tagit frågan på samma allvar då? Hade det varit lika lätt för dem att komma undan?

Den inhemska terrorismen från dessa nationalister är alldeles för farlig för att bortse från. De sprider antisemitism, islamofobi och rasism. De vill störta demokratin. Misshandel, dödshot, bränder. De behöver stoppas.

+ Alla som protesterar mot fascismen

- Nationalismen. Den göder bara hat

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro