ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Det är dyrt att vara fattig"

metro · 7 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ANNA SJÖDIN Räcker inte pengarna till vinterkläder till barnen? Har småskulder raserat ekonomin? Många tänker kanske att det aldrig kan drabba dem. Men det händer lättare än man tror. Orsakerna till överskuldsättning kan vara många: en livskris, arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa eller ett misslyckat företagande. Så tappar du din kreditvärdighet, nekas banklån och bankkort. Du får inte hyra bostad och inte starta telefonabonnemang. Det är främst två grupper som är i riskzonen: hushåll med små ekonomiska marginaler och egenföretagare.I Sverige finns ungefär 500 000 medborgare i kronofogdens register, varav 300 000 är fattiga. Helt vanliga medborgare som vill göra rätt för sig men inte längre kan. Där finns evighetsgäldenärer som sitter fast i skuldfällan för överskådlig framtid. Konsekvensen är ett helvete; utestängning från arbetsmarknaden, svartarbete, snatterier, kriminalitet, skuldsättning av barn, långtidssjukskrivning. När du fastnat i skuldfällan hamnar du långt utanför samhället. Många tappar hoppet, ses som luft och misstänkliggörs.

Skuldsaneringslagen från 1994 var ett välkommet verktyg. Men den har begränsningar. Det är dyrt att vara fattig och därför får många överskuldsatta i stället växande problem. Systemet passiviserar. Många ser ingen mening med att öka inkomsterna. De kan aldrig tjäna tillräckligt för att bli skuldfria.Varför är det så få av våra politiker som bryr sig? Från högerhåll talas högljutt om eget ansvar och vikten av att straffa de ansvarslösa. Högern styrs av principen att var och en klarar sig bäst själv. De har inget intresse av att lösa dessa problem. Men också från vänsterhåll är det tyst. Det är märkligt med tanke på att socialdemokraterna gick till val under den krävande parollen ”Alla ska med, så enkelt är det”. Det ska vara kärnan i vår politik och ställer stora krav på att ständigt sätta ljuset på de mest utsatta i vårt samhälle. Många av dem som sitter fast i skuldfällan skäms och står utanför gemenskapen. Det är vår uppgift att ge dessa människor en röst.Det finns lösningar. Finland har exempelvis under de senaste åren målmedvetet och mycket framgångsrikt arbetat med sociala lån i socialtjänsten. Verksamheten är så framgångsrik att den till och med ger lite vinst. Kronofogdemyndigheten i Sverige kostar i dag 1,5 miljarder kronor. Med färre gäldenärer kan myndigheten använda sina resurser till utmätning av pengar där de avsiktligt hålls undan fordringsägarna.När nu socialdemokraterna omprövar politiken är det inte mer högerpolitik som behövs utan mer samhällskritik och viljan och orken att på allvar se utsatta människor. Vi måste fatta att det är bråttom att använda den politiska makten till förändringar som faktiskt gör skillnad.

+ Michael Moore fortsätter beröra, engagera och obstruera.

– Göran Hägglund vägrar erkänna att vinstjakt inom den privata sjukvården leder till sämre vård.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro