ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det är en vacker vårdag och jag håller på att förblöda på en akutmottagning

Agnes Arpi · 7 Mar 2017
Uppdaterad 7 Mar 2017

"Jag svimmar i ambulansmännens armar, de kör mig de få kilometrarna till sjukhuset. Jag placeras i ett rum på akuten. Jag får höra att jag är på fel plats", skriver Agnes Arpi.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är en vacker vårdag och jag har bråttom till ett möte när smärtan hugger till, så kraftig att jag kollapsar på golvet i min lägenhet. Jag sms:ar min man att han måste komma hem från jobbet, sedan kryper jag till sängen. 1177 säger att jag nog har magkatarr och kan stanna hemma. Det är normalt med lite ont i magen. Jag börjar bli snurrig.Smärtan blir värre. Det snurrar fast jag ligger ner. Jag litar inte på 1177. ”Ring 112” skriker jag. Jag har aldrig åkt ambulans men nu är något fel, så fruktansvärt fel. Hur lång tid tar det? 20 minuter, en halvtimme? Ring igen! Jag kräks av smärta.

Ambulansen kommer, sätter dropp, tar upp båren till lägenheten. Jag svimmar i ambulansmännens armar, de kör mig de få kilometrarna till sjukhuset.Jag placeras i ett rum på akuten. Jag får höra att jag är på fel plats. Det finns andra med högre prioritet, läkaren kommer när läkaren har tid. Jag får en blodtrycksmätare på armen, sedan lämnas vi ensamma. Jag håller på att svimma igen fast jag ligger ner. Min man kan knappt kommunicera med mig längre men han ser att blodtrycket går ner. Han ropar ut i korridoren att någon måste komma.

Då kommer han, en läkare under specialiseringstjänstgöring. Han inser direkt att något har missats, att något är väldigt, väldigt illa. Det har gått fem timmar sedan kollapsen och han är den första som får bråttom, den första som förstår allvaret. Plötsligt är rummet fullt av läkare. De börjar springa i korridorerna, rullar mig framför sig. Akutoperation. Magkatarren visar sig vara 3,5 liter blod i buken. Det är ungefär 70 procent av allt blod jag har i min kropp.Det är en vacker vårdag och jag håller på att förblöda på en akutmottagning.

Läkaren besöker mig på avdelningen dagen efter. Han verkar skärrad, det är vi nog båda. Insikten drabbar: Jag hade inte klarat mig om jag hade litat på informationen jag fick. Bara en hårsmån från att bli den anonyma människan i tidningsartikeln, det beklagliga dödsfallet som kommenteras med ett ”vi ska se över våra rutiner”. Så slås tillit sönder – oåterkalleligt.

Men hans namn präntas in i mig. Två år senare har en tanke, en annan insikt, vuxit färdigt. Det har blivit dags. Jag letar upp vårdcentralen han arbetar på och lämnar ett meddelande. Han ringer upp. Jag berättar vad jag minns och jag minns allt i en kristallklar sekvens från kollapsen till operationsbordet. Hans minnesbilder stämmer överens med mina, fast från ett annat perspektiv. Han berättar om hur han hade fått felaktig information, om hur färgen hade försvunnit från mitt ansikte, om hur händelsen har påverkat honom i hans arbete. Och jag får säga tack. Tack för att du inte handlade på slentrian. Tack för att du tog mig på allvar. Tack för att du tog ditt arbete på allvar. Tack för att du räddade mitt liv.

Agnes Arpi

PlusMänniskor som är bra på sina jobb.

MinusAlla de som inte klarade sig. Som blev en anledning att se över rutinerna. Jag tänker på dem och deras familjer ofta.

klar

Artikellänk är kopierad

Agnes Arpi
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro