ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det är inget fel att vilja bli bättre

Jonas Cramby · 13 Jul 2011
Uppdaterad 13 Jul 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur planerar ni att tillbringa era sommarkvällar? Själv har jag tänkt plöja cirka 230 avsnitt av ”Masterchef Australia” som jag… eh… fått låna på… typ VHS eller nåt. Jag är nämligen vad man kan kalla en matprogramsbulimiker. Jag ser allt: från när trestjärniga Michelinkocken Heston Blumenthal skulpterar en två meter hög, vibrerande dessertpenis av gelé i ”Heston’s feasts” till att Bert Karlsson slänger ihop en GI-semla på ”Nyhetsmorgon”. Man äter ju med ögonen, heter det ju. Själv hackar jag lök, tournerar potatis och gör en hallonclafoutis av innehållet i en mystery box med mina. Faktum är att de enda slags matprogram jag aldrig kollar på är Gordon Ramseys. Hans program handlar nämligen inte om att bli bättre på att laga mat. De handlar om att skrika.Man kan säga att det helt enkelt är jag, och sådana som jag, som bär ansvaret för att tv-tablåerna svämmar över av matlagningsprogram just nu.

”Överallt dessa tv-kockar”, klagar sarkastiska tv-kritiker, både i soffor och på tidningsredaktioner. ”Snart stoppar de väl in en tv-kock i nyheterna också? Och hur skulle det se ut?!”

Andra försöker vara lite mer analyserande, ”Vi kollar mer och mer på matprogram och bygger dyrare och dyrare kök”, säger de. ”Men samtidigt är det ingen som faktiskt lagar mat längre. Ingen! Vad folk äter, undrar du? De går väl på Pa & Co precis som jag. Det är i alla fall jättesvårt att få bord där.”Det är mycket snack om statusmarkörer hit och medelklassångest dit men grabbar (det är mest män som hatar på matprogrammen): ibland är en perfekt frasig filodegscigarr faktiskt bara en perfekt frasig filodegscigarr. Kanske är det så att orsaken till att ni inte gillar matprogram, är att ni inte lagar käket hemma? Eftersom jag även är ett fan av tv-deckare så vet jag nämligen att den enklaste förklaringen oftast är den korrekta. Och min enkla teori är att vi är intresserade av inredning för att vi tillbringar en massa tid i hemmet och vi slukar mat-tv för att vi är tvungna att käka tre gånger om dagen, hela våra liv. Mat ÄR livet, kan man säga, och vad är det för fel på att vilja bli lite bättre på det?

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro