ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det är inte bröstgooglande 12-åringar som är problemet

Lisa Magnusson · 25 Okt 2016
Uppdaterad 26 Okt 2016
Vi kan inte göra vuxenvärlden barnvänlig. Däremot behöver de vuxna lära barnen hur de ska använda internet på ett säkert sätt, skriver Lisa Magnusson.

Vi kan inte göra vuxenvärlden barnvänlig. Däremot behöver de vuxna lära barnen hur de ska använda internet på ett säkert sätt, skriver Lisa Magnusson.


Om man ska tro det sammelsurium av kvinnolobbyister, politiker och psykoterapeuter som nu kräver en haverikommission” om porren och dess skadeverkningar på kvinnor och barn, så verkar tydligen 12-åringar bara behöva googla "bröst" för att trilla rätt ned i riktigt vidriga våldtäktsskildringar. De är dessvärre inte ensamma om att uppröras över porr. Deras argument är tvärtom väldigt typiska, skriver Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag googlar ”bröst”. Detta är tydligen det enda en 12-åring behöver göra för att trilla rätt ned i riktigt vidriga våldtäktsskildringar. Åtminstone om man ska tro det sammelsurium av kvinnolobbyister, politiker och psykoterapeuter som nu kräver en ”haverikommission” om porren och dess skadeverkningar på kvinnor och barn (DN 15/10).

Men när jag googlar är den första sökträffen Ungdomsmottagningens vänligt pedagogiska hemsida: ”Alla bröst ser olika ut. Vissa är små, andra stora.” Tio sidor av kvällstidningsartiklar, vårdinformation och Cancerfondenkampanjer klickar jag mig igenom utan att hitta något grövre än en kontaktsajt för dem som önskar möta mogna kvinnor.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Jag ska göra som Jimmie Åkesson vill

Debattartikelns 24 undertecknare är dessvärre inte ensamma om att uppröras över porr trots att de knappt satt sig in i ämnet. Deras argument är tvärtom väldigt typiska.

”Porren visar bilder av gruppvåldtäkter, grova sexuella övergrepp och förnedring av kvinnor och tjejer”, skriver de till exempel. Men de tio vanligaste svenska porrsöktermerna den senaste månaden rör, enligt statistiksidan Porn MD, varken våld eller förnedring, utan svenskt, analt, tonåringar, styvsystrar – och så milfs, det vill säga mogna kvinnor. (Ständigt dessa mogna kvinnor!)

Dessutom har ryktena om anfallande clowner fått clownrelaterade porrsökningar att öka med 213 procent världen över de senaste veckorna. Ja, porren är verkligen en spegling av den mänskliga sexualiteten: Simpel och komplicerad på en och samma gång. Och tänk, det finns gott om kvinnor som tänder på våldsamt sex, också detta enligt statistiken.

Problemet är inte våldet, utan sex där det saknas samtycke. Så länge man inte begriper det ser man förstås heller inte de kvinnor – och män! – som far illa på riktigt. Istället denna moralisternas kamp mot den egna snuskiga fantasin, fast uppklädd i ett modernt, politiskt språkbruk: Det är för kvinnornas bästa som porrsyndens internetnäste måste rivas, ty de far illa. Och barnen.

Men vi kan inte göra vuxenvärlden barnvänlig. Däremot behöver de vuxna lära barnen hur de ska använda internet på ett säkert sätt. Vad gäller lagstiftning vore det dessutom verkligen värt att titta närmare på portaler som kamrat.com, som väl bäst kan beskrivas som en perfekt raggningssajt för pedofiler.

►LÄS MER: Lisa Magnusson: Inte konstigt att dagens ungdom saknar hyfs

På kamrat.com får vuxna män ostört sextrakassera småungar, föreslå ”hemliga förhållanden”, tjata om att de ska visa sig i webbcam och erbjuda 200 kronor för att få komma i deras munnar, som framgick av Cecilia Gustavssons flitigt spridda Facebookinlägg häromveckan. Sajten har figurerat i en rad våldtäktsmål mot minderåriga de senaste åren, som Martin Fredriksson nyligen påpekade på Twitter.

Hur kan sådant fortgå, år ut och år in? Detta är på riktigt ett skäl till upprördhet. Inte 12-åringar som googlar ”bröst”.

+ Michelle Obama. Jag vet att hon inte kandiderar i USA:s presidentval. Men hon kanske kan bli statsminister här?

- Sverigedemokratiska partitoppar som tycker synd om sig själva för att de inte ostört får mobba en 15-åring på grund av hans utseende. Någon kanske borde göra ett ålderstest på dessa gnälliga herrar?

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro