ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det är inte stökigt i förorten – det är stökigt i Sverige

Göran Greider · 16 Maj 2016
Uppdaterad 16 Maj 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit en stökig natt i – ja, det är bara att fylla i med Klockaretorpet i Norrköping, Tjärna Ängar i Borlänge eller Biskopsgården i Göteborg. Bråk, bränder, ibland gängstrider. Och varje gång det rapporteras gläder sig de som inte bor i dessa utsatta områden åt att det äger rum någon annanstans än i deras grannskap. Själva rapporteringen ökar avståndet mellan vi och dom. Förorten demoniseras (och det som faktiskt är bra i dem kommer nästan aldrig fram).

LÄS MER: Göran Greider: "Därför behövs fler män i barnomsorgen"

Men det är i Sverige det äger rum. Biskopsgården eller Tjärna Ängar ligger i Sverige. Sverige har de senaste årtionden fått fler och fler riktigt rika och samtidigt fler och fler riktigt fattiga. Det hänger ihop. Gängbråk i ena änden av samhället, allt dyrare villor och skatteplanering i den andra. Ökad konsumism för vissa, utestängning från konsumtionssamhället för andra. Förra året utkom en rapport som hette "Förorterna som Moder Svea glömde". Den beskrev i iskalla siffror läget i de 38 mest utsatta förorterna. Den visade att situationen där i stort sett blivit sämre hela tiden sedan sjuttiotalet när det gäller hälsa, sysselsättning, inkomster. Under ett kvartssekel tid har de politiska ansträngningarna i realiteten inriktats på att göra livet bättre för människor ur medelklassen och uppåt. Punkt slut. Det är där vi står.

Och alla dessa bråk och problem i förorten handlar i grunden inte om invandring och flyktingmottagande utan om att klassamhället aldrig på allvar bekämpas. När det talas om segregation nämns sällan att de mest segregerade förorterna är sådana som Djursholm eller Vellinge. Den mediala fixeringen vid etnicitet och förorter börjar i det grundläggande faktum att Sverige har blivit ett djupare klassamhälle.

Nu påbörjas rättegången om de fruktansvärda dödskjutningar som ägde rum på en restaurang på Vårväderstorget i Biskopsgården förra våren. Där handlar det om uppgörelser mellan gäng. Processen kommer att bli långdragen. Inför rätta står unga män som känt varandra sedan barnsben och via småstölder, heroiska livsdrömmar och nästan ingen kontakt med majoritetssamhället tog klivet in i gängen. Och dessa gäng gör med sin hänsynslöshet livet outhärdligt för deras egna anhöriga och gamla vänner i de förorter de vuxit upp i.

►LÄS MER: Göran Greider: "Därför måste vi kämpa för den fria pressen"

Fler poliser i utsatta områden är viktigt, ja. Men ännu viktigare är att det offentliga satsar i de utsatta områdena: Fritidsgårdar, mycket bättre skolor, upprustning av nergångna miljöer, stöd till organisationer som tillvaratar de boendes intressen. Och framförallt: en ekonomisk politik som på allvar minskar arbetslösheten med satsningar på utbildning och fler jobb i offentlig sektor.

Det är inte stökigt i förorten. Det är stökigt i Sverige.

+ Isabella Lövin tror jag kommer att lyfta Miljöpartiet. Hon höll ett lågmält, men visionärt och realistiskt tal på MP-kongressen.

- Ukrainas låt hade ett viktigt och bra budskap. Men själva sången var svag.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro