ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det är klart att du inte är rasist – det är ingen

Lisa Magnusson · 19 Jan 2016
Uppdaterad 19 Jan 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Det är klart att du inte är rasist. Det är ingen.

Det var en vanlig vardagskväll och jobbmobilen ringde. Dolt nummer och i luren en namnlös man, han lät arg redan när han hälsade. Han ville veta om jag tror att alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister. Nej, sa jag, det tror jag inte. Däremot är det ju ett parti som för en rasistisk politik. Vi pratade i kanske en kvart och vi var inte överens när vi lade på, milt sagt, men ändå kändes det bra. Han önskade mig en god kväll och allt. Detsamma, sa jag.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Budskapet i den virala succéfilmen 'Kära pappa' är vidrigt"

Så brukar det gå med sådana som är arga på telefon, de är annorlunda än de som är arga på nätet. Kanske är det något med att höra en röst som gör det lättare att förstå det finns en människa i andra änden, och att det är det som hindrar folk från att vräka ur sig vad som helst? Cyberrymden är oändlig, den enda man någonsin behöver se i ögonen är sin egen spegelbild i dataskärmen. Man behöver inte ens frimärken, det är bara på att posta på:

Högern är ondskefull. Vänstern obotligt dum i huvet. Alla som röstar på Sverigedemokraterna är rasister och fascister. Och på detta den växande rörelsen som tycker att allt är invandrarnas fel. För du vet den där skaviga känslan du har, den som gör att du går runt och är retlig jämt och har svårt att sova om natten? Så läser du att ett stort antal män med arabiskt/nordafrikanskt utseende trakasserade kvinnor i tyska Köln på nyår. Att liknande saker hänt på svenska festivaler.

Du vet ju vad du vet. Det är klart att du inte är rasist för det. Det är ingen.

I dokumentärserien Absolut svensk försökte Soran Ismail nyligen leta rätt på just uttalade rasister för att ta reda på hur de tänkte. Han hittade en enda, en kille på Åland, och den killen hade inte direkt någon genomtänkt ideologi att komma med. Vita är bara bättre liksom. 

Nej, rasister är det ont om. Däremot finns det gott om folk som menar att personer av en viss härkomst är sämre än andra. Det här med Köln, det bekräftar bara det de innerst inne visste.

► LÄS MER: Lisa Magnusson: "Feminismen måste sluta gräva i kvinnors underliv"

Vad spelar det dem för roll att det rörde sig om män av flera nationaliteter? Att manliga flyktingar även hjälpte kvinnor bort från mobben, eller att tusentals nytyskar demonstrerat mot illgärningarna? Det är inte den berättelse de vill ha, för den bekräftar inte deras magkänsla. Den magkänslan handlar inte om raser, utan om kultur som ett slags kollektiv natur; något djupt rotat som är mycket svårt att ändra.

En del resonerar så i största välvilja. Föreslår att vi kanske borde ha något slags kurs för invandrare, så att de får lära sig att här i vår svenska kultur använder vi inte sexuellt våld mot kvinnor. Som att gärningsmännen inte visste precis vad de gjorde. Som att det inte till och med kan ha varit just därför de gjorde det.

För det är ju det som är problemet: Här och var uppstår glapp som får folk att sluta se andra som människor.

Du tror förstås inte på raser. Men likväl resonerar du rasistiskt om du hävdar att alla från Mellanöstern är en och samma, att de alla är ansvariga för vad några illdådare gör.

+ Nalin Pekgul i Min sanning. Så öppenhjärtig, så klok. Så intressant.

- I Gagnef har man skurit ned på omsorgspersonalen, vilket de anställda fick veta genom en lapp i fikarummet när beslutet redan var fattat. Samtidigt höjde politikerna sina arvoden med en summa som hade räckt till att både behålla de avskedade undersköterskorna och anställa fler. Nu går äldreomsorgen i kommunen på knäna.

klar

Artikellänk är kopierad

Lisa Magnusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro