ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det är medelklassen som plundras av regeringens budget – inte finansmän

Johan Norberg · 21 Sep 2016
Uppdaterad 22 Sep 2016
De som nu plundras är inte främst finansmän, utan medelklassen, skriver Johan Norberg.

De som nu plundras är inte främst finansmän, utan medelklassen, skriver Johan Norberg.


TV 4:s inslag om regeringens höstbudget var ovanligt missvisande. Programledarna erbjöd inga fördjupande frågor, utan stod och gapade som om de såg en katt hoppa fallskärm. Det är en läxa för mina borgerliga vänner som klagar på SVT:s vänstervridning, skriver Johan Norberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Den som vill se en parodi på ”vinnare/förlorare”-journalistik ska titta på Marcus Oscarsson i tisdagens TV4 Nyhetsmorgon. Med frustande entusiasm och dagisillustrationer berättar han att vinnaren på regeringens höstbudget är väna ”Angelika, 34 gymnasielärare”, då regeringen satsar på skolan och på ”giftfri mat”. Förloraren då? Jo, ”Kurt-Ragnar, 56 år, finansman”, som driver ”skandaldyra flyktingboenden” och säljer kemikalier på fritiden. Han får lite högre alkoholskatt på champagnen. ”Kurt-Ragnar har råd.” Så avslöjande då att borgarna klagar!

►LÄS MER: Johan Norberg: Välfärdsdebatten är ofattbar

Programledarna erbjöd inga fördjupande frågor, utan stod och gapade som om de såg en katt hoppa fallskärm. Det är en läxa för mina borgerliga vänner som klagar på SVT:s vänstervridning. Privata alternativ är ofta effektivare och kan få mer gjort, därför kan de också göra mycket mer fördummande vänsterpropaganda när de vill. Oscarsson spred en vulgärbild av rika och fattiga som hade generat Karl Marx, och desinformerar genom att inte ange jämförande mått. Ibland nämns ”miljarder”, utan att nämna hur många, och de likställs med struntsummor, som inte heller specificeras. Minskad moms på reparationer blir viktigare än en nästan 10 gånger större höjning av inkomstskatten. 

De som nu plundras är inte främst finansmän, utan medelklassen. Medianlönen för en gymnasielärare i Stockholm ligger nära punkten för statlig inkomstskatt. Nästan hälften av alla Angelika, 34, betraktas alltså numera som höginkomsttagare och får betala 20 kronor av varje hundralapp därutöver till staten. Pengarna till kommunerna kommer enligt finansministern mest att handla om kompensation för ökade kostnader.

►LÄS MER: Johan Norberg: Det är socialismen som försatt Venezuela i katastrofläge

Angelika må äta ekologisk mat (även om påståendet att det är nyttigare och giftfritt är “byggt på känslor och inte baserat på vetenskapliga fakta”, som forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet konstaterar) – men om hon har en någorlunda normal vardag kommer hon få ut mindre av de 25 miljonerna till ekomat, än vad hon förlorar på höjd alkoholskatt med 390 miljoner – skatten drabbar inte bara champagnen på Stureplan, utan även starkölen till fredagsmyset.

Det här inslaget var ovanligt missvisande, men det infantila letandet efter vinnare och förlorare i det korta loppet är alltid ett problem. Tillväxten och andelen som arbetar är mycket viktigare. Om svensk ekonomi fortsätter att växa med 2 procent per år och person, vilket har varit snittet sedan 1950, så fördubblas våra inkomster på runt 35 år. Om skattehöjningar och regleringar sänker tillväxten till 1 procent kommer det ta mer än 70 år. Den skillnaden är mer avgörande för alla Angelikor och Kurt-Ragnars än om de får lite mer eller mindre i morgon. Men det är förstås svårare att illustrera det än att rita en flinande överklasskrälle med famnen full av sedlar.

+ ”Ända in i märgen”. En sann men otrolig och gripande berättelse av ryttaren Annika Taesler, om att bryta nacken, men ändå finna lycka efter mardrömmen, gifta sig, skaffa barn och skriva bok.

- Putins valfusk. Journalister räknade till 799 röstande i ett ryskt valdistrikt. Valförrättaren påstod att det var 1 689. Nästan alla på Putins parti. Varför kallas det ens ett val? 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro