ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det är vi, den stora massan halvmesyr-ickeköttätare, som räddar världen

Cissi Wallin · 6 Jun 2017
Uppdaterad 8 Jun 2017
De inbitna varje dag-köttätarna förvirras av mina veggoval när vi äter ihop och de inbitna veganerna surnar till över min inkonsekventa halvmesyr, skriver Cissi Wallin.

De inbitna varje dag-köttätarna förvirras av mina veggoval när vi äter ihop och de inbitna veganerna surnar till över min inkonsekventa halvmesyr, skriver Cissi Wallin. Foto: Shutterstock/IBL


Halvtids-vegan? Semi-duktig? Jodå. Dels för klimatet, dels för hälsan. Och om det provocerar är det bara roligt, skriver Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Ibland brukar jag bjuda valfri man född på 40- eller 50-talet på vegetariskt. Mest bara för att en stor majoritet (baserat på högst trovärdig empirisk sanning) går upp i atomer över att behöva äta något som inte innehåller dött djur.

Denna kränkning! Kaninmat och PK-sallad!

Ibland brukar jag också hamna i hätsk debatt med hängivna veganer. De tycker inte sällan (baserat på hyfsat trovärdig empirisk sanning) att jag minsann inte ska kalla mig något med ordet vegan, eftersom jag inte ”andas och lever livsstilen”. Nä, jag är ju faktiskt inte vegan. Men äter veganskt – alltså icke-animaliskt – i alla fall halvtid nu för tiden. Halvtids-vegan? Semi-duktig? Jodå. Dels för klimatet, dels för hälsan. Och dels äter jag som jag gör för att det är underhållande att enbart genom sin kosthållning alltid provocera.

Dessutom äter jag inte gluten. Bara för att jävlas ytterligare med det lättstötta normsamhället. Och så hatar jag rå lök. Att sitta bredvid mig på restaurang när det är dags att beställa är ren KBT-terapi för en harig svensk som ”inte vill att andra ska tro att en e’ nåt”.

Men på tal om kosthållning och ansvar: faktum är ju att om alla vi köttätare skulle halvera vårt intag skulle de positiva miljöeffekterna märkas snabbt. Enligt Naturskyddsföreningen är nämligen majoriteten av världens djuruppfödning ineffektiv. Slaktdjur matas med sånt som skulle kunna ge mat till betydligt fler hungriga människor. Och här i Sverige används största delen av marken till odling av djurfoder. När en växtbaserad kost produceras tas bara en femtedel så mycket jordbruksmark upp jämfört med när man producerar kött och mejeriprodukter. Lägg till ett redan påtagligt hot om antibiotikaresistens, till följd av västvärldens fixering vid köttätande. Bland annat kossor pumpas på många håll mer eller mindre fulla av just antibiotika, ”utifall att”. Så nej, det var inte så svårt att välja bort animalisk mat i alla fall halva veckan.

Men tydligen har jag inte positionerat mitt sätt att käka tillräckligt bra. De inbitna varje dag-köttätarna förvirras av mina veggoval när vi äter ihop. ”Men du är väl inte vegetarian??!”. Jo, i dag är jag det. De inbitna veganerna surnar till över min inkonsekventa halvmesyr. ”Ni flexitarianer äcklar mig!”, skev någon häromveckan.

Jaha? Och den anala poseringen där man köper ett svartvitt livsstilspaket räddar världen lite bättre? Nähädu, kära rawfoodveganblomma som helst bara äter dumpstrad blomkål – det är vi, den stora massan halvmesyr-ickeköttätare, som räddar världen. Vi som inte pallar köpa hela konceptet. Men som ändå tänker till och väljer bättre. Som försöker. Desto fler som vågar vägra total konsekvens och positionering (för man tappar ju så lätt ångan på vägen eftersom de flesta av oss är lata jättebäbisar) och hellre anammar devisen ”bättre halvdant än inte alls” desto bättre. Så kan man ju synda i baconfett med valfri 40/50-talistgubbe när andan faller på.

+ Utbudet av GOTT växtbaserat käk som fullkomligt exploderat det senaste året. – Matställen som surnar över ”specialbeställningar”. Välkomna till samtiden, hacka i er att folk käkar olika. Och krånglar av en anledning.

klar

Artikellänk är kopierad

Cissi Wallin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro