ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det är Walt Disneys fel

Fredrik Backman · 14 Okt 2012
Uppdaterad 15 Okt 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Det är svårt att tycka saker. Folk förstår inte hur svårt det är. Varg, till exempel. Jättesvårt att tycka något om varg. Jag tycker ju om vargar. Jag har ingen direkt relation till dem, men jag tycker att de är fluffiga och blir jättebra på tatueringar. Och jag tycker om skogen på till exempel tapet. Det är förstås en typisk Stockholms-åsikt att ta vargen i försvar, får jag höra. Av jägare. Eller som de kallas i Stockholm: Team Edward.   

Och det är ju liksom svårt för mig att tycka något om det. Man vill ju inte bli anklagad för att ha en åsikt. Men jag är ändå emot vargjakt med gevär. Kalla mig konservativ, men jag tycker inte att vi ska låta vargar ha gevär. Kommer bara bli en negativ våldsspiral. Däremot tycker jag att det är lite överdrivet att förbjuda jakt på varg, för om det inte var meningen att vi skulle jaga vargen så var det faktiskt lite kontraproduktivt att döpa det till vargkull.

Men jag vill ju inte skjuta vargen. Det är Walt Disneys fel, säger folk som inte gillar att man inte gillar att de inte gillar vargen, för Walt Disney förmänskligade bilden av djuren. Ska man vara petig kan man ju förstås påpeka att djuren gjorde ett rätt bra jobb med att förmänskliga bilden av Walt Disney också. Men jag kan ju också tycka att det är lite godtyckligt när det är samma människor som vill förbjuda jakt på varg som vill förbjuda kamphundar i min bostadsrättsförening. Jag tycker att även om vargarna ser ut att må bra så kanske de kämpar på insidan. Sånt kan man aldrig veta. 

Jag tycker att det svårt, bara. Det kan man väl få tycka? Jag läser här att EU-kommissionen har kritiserat Sverige för att ”sakna handlingsplan för hur vargstammen ska stärkas”. Och då måste ju vargarna skaffa barn. Och då måste vi ju först och främst veta om vargarna betalar skatt i Sverige. Jag tycker faktiskt inte att det är okej att vargarna till exempel bor i Monaco i alla år och sen plötsligt kommer hem till den fina svenska sjukvården. Det vet man ju hur de där i naturen håller på. Privata mårdföretag som plockar ut vinsten utomlands. 

Och vi måste titta på alternativa lösningar. Kan vi få vargarna att gå med på köttfri måndag? Har de fått information om de ätliga växter och rot-avdrag som finns i skogen? Kanske är problemet att vargarna inte har något att göra. Det kanske är därför de driver runt på stan och äter upp boskap och så. Jan Björklund kanske till exempel kan åka ut till skogen och berätta lite om sitt förslag på skattesubventionerad läxhjälp och så kan vargarna kanske äta upp honom istället? Jag tycker inte det, alltså. Jag tycker bara att vi ska tycka utanför boxen.

Det kanske inte ens är en varg, liksom. Det kanske är ett konstprojekt.

Det är allt jag tycker.

 Men jag jobbar liksom med media och senast igår så läste jag Rödluvan för mitt barn och det är fan en enda lång infomercial för Jägarförbundet. Så jag är typ neutral, liksom. + Media försvarar vargen

 Jag är besviken.– Jag är inte varg

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Backman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro