ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en debattartikel. Personen, företaget, partiet eller organisationen som har skrivit texten driver en åsikt och argumenterar för den. En debattartikel publiceras med namn och bild på den som står för åsikten.

Det bästa i livet är inte gratis – betala för det!

Caroline Forsström · 4 Mar 2017
Uppdaterad 4 Mar 2017
Min idealdag är nog faktiskt en sommardag i Norrtälje. Här kan man förgylla en dag med fika och att kika in i de små butikerna. Men på senare år har något hänt. Många småbutiker har stängt igen, skriver Caroline Forsström.

Min idealdag är nog faktiskt en sommardag i Norrtälje. Här kan man förgylla en dag med fika och att kika in i de små butikerna. Men på senare år har något hänt. Många småbutiker har stängt igen, skriver Caroline Forsström. Foto: Leif R Jansson/TT, Privat


Om du uppskattar dina lokala affärer, handla där – även om det kostar lite extra, skriver Caroline Forsström.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag går igenom Norrtälje. Den underbara lilla staden i Roslagen som doftar hav. Här kan man förgylla en dag med fika och att kika in i de små butikerna. Min idealdag är nog faktiskt en sommardag i Norrtälje, när jag tänker efter. Så långt, allt gott. Men på senare år har något hänt. Många småbutiker har stängt igen. Och gällande de som ännu är kvar så har man alltid en oroskänsla i magen. Kommer de vara kvar? För samtidigt blossar det upp stora kolosser kring staden. Industriliknande shoppingområden med stora, maffiga butiker.

Nu tycker du säkert att min artikel doftar lite Lyckliga gatan. Och det är helt ok! Jag ser hellre att småstädernas fina, gamla kärnor med trähus lever än att de själslösa industriområdena blomstrar. Jag skulle gissa att du håller med mig. Men frågan är, står du upp för dina åsikter genom handling? Ett exempel är nätshoppingen av böcker (som av en slump råkar bokaffären i Norrtälje inte finnas kvar). Vem gillar inte att gå och strosa bland böckerna, låta blicken fångas av ett fint omslag och se senaste nyheten på disken? Men hur många går likväl hem och beställer sin bok på nätet i stället? Så mycket billigare, eller hur?

Men hur skulle det se ut om alla gjorde så? Vilka bokhandlare, eller andra butiker för den delen, har sin verksamhet för att förgylla förmiddagen för fönstertittare? Inte så många va? Och ni förstår säkerligen vid detta laget vart jag vill komma – om vi uppskattar något ska vi också kunna tänka oss att betala för det, även om det kostar oss lite extra. Våra plånböcker är mäktiga, de styr det samhälle vi lever i.

Jag vet inte hur många gånger jag hört att jag borde storhandla min mat för veckan en bilresa ifrån mitt hem (ett industriområde/shoppingcenter, ta-daah) i stället för att lägga mina matpengar på närbutiken fem minuters promenad från där jag bor. Jag älskar min affär! Att kunna gå dit klockan tio i tio en lördagskväll om man råkar behöva ostbågar till filmen som precis ska börja. Jag skulle bli otroligt ledsen om den inte fanns kvar. Så jag går dit – jag räknar inte med att alla andra ska hålla den vid liv åt mig.

Filosofin att gynna det vi tycker om rör sig givetvis utanför stadskärnan. Tycker du det är trevligt med att vi har företag i Sverige – köp svensktillverkat. Gillar du ren mat och en natur utan gifter – handla ekologiskt. Är du en sån där som gillar frisk luft – lägg några extra kronor på miljövänlig el. Och om inte, kom inte och gnäll om din sommar regnar bort (varmare klimat, mer regn). Du förstår grejen – du och din plånbok bestämmer. Ta inget för givet. Att tillägga – jag förstår att alla inte har det gott ställt. Men du som har möjlighet att gynna och avstår av snålhet, tänkt ett extra varv ibland. Eller hela tiden.

Jag vill avsluta med att berätta om mina Gotlandssomrar. Gotland för mig är de fina gårdarna med de småskaliga produktionerna och mysiga gårdsbutikerna. Där man kan träffa genuina människor som lever nära naturen och som bryr sig om sina djur. Och inte att förglömma – alla loppisar längst vägarna, där man kan åka runt på skattjakt en hel dag. Så, nu vet ni vad jag lägger mina slantar på i sommar!

Caroline Forsström

pil
Om debattören

• Namn: Caroline Forsström

• Ålder: 32 år

• Gör: Marknadsassistent

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro