ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det behövs inte fler poliser i förorten – det signalerar att de rustar för krig

Tanvir Mansur · 21 Okt 2016
Uppdaterad 24 Okt 2016
Det behövs inte fler poliser i de här förorterna. De nuvarande poliserna behöver mer tid till att förebygga brott, skriver kolumnisten Tanvir Mansur.

Det behövs inte fler poliser i de här förorterna. De nuvarande poliserna behöver mer tid till att förebygga brott, skriver kolumnisten Tanvir Mansur.


klar

Artikellänk är kopierad

På ett foto går det att se hur poliser bär ut ett lik ur ett lägenhetshus i Husby. Kroppen är täckt med ett röd fleecefilt med ett stort vitt hjärta på. Två män klädda i svart rullar fram båren ur porten, medan en polis i uniform står och håller upp dörren. Fotot är taget en natt i maj 2013 av Björn Lockström. Polisen hade skjutit den 69-årige mannen i sin lägenhet, framför hans fru. Efter en långdragen förhandling med det gifta paret i lägenheten, bröt sig polisen in. Hans kropp bars ut på en bår.

LÄS MER
10 tips till dig som är nyfiken på ditt hemland

Bilden skulle visa sig ha motbevisat en lögn som polisen spred den natten. De sade nämligen att den 69-årige mannen hade dött på sjukhuset. Det här var den officiella berättelsen som spreds av polisen i Sveriges Radio, SVT och i andra medier . Men fotot visade att han redan var död när hans kropp bars ut ur huset. Först spreds bilden av boende i Husby. Sedan av lokaltidningen Norra Sidan. Till slut blev det känt för resten av Sverige. Polisen hade spridit fel uppgifter.

Polisen är den enda myndighet som får använda våld mot medborgare. Därför är det viktigt att de granskas. Fotografen Björn Lockström har arbetat med blåsljusfoto i 18 år. För honom är det tydligt hur polisens mediastrategi ser ut idag. Polisen ljuger, förklarar han till tidningen Journalisten.

LÄS MER
Det är dags att terrorstämpla nazisterna

De här händelserna var starten på de sociala oroligheter som uppstod i Husby och andra förorter i Stockholm. Det blir aktuellt nu igen genom en utställning i Tensta Konsthall. Konstnären Natascha Sadr Haghighian har skapat installationen “Fuel to the Fire”. Där går hon igenom den ökande militariseringen. Det som sociologen Antonio Negri kallar övergången från “the welfare state to the warfare state”. Från välfärdsstat till krigsstat.

I konsthallen har de placerat ut flera röda fleecefiltar, precis som den som täckte den 69-årige mannens kropp. På filtarna har konstnären tryckt foton med samma vita färg som på mannens egen filt. Bilderna visar olika tillfällen då poliser i olika länder har varit ansvariga för medborgares död, bland annat i USA. Philando Castile blev skjuten i sin bil framför sin flickvän och fyraåriga dotter. Det finns fler namn på afroamerikaner som har dödats av polisen de senaste åren. Freddie Gray. Michael Brown. Eric Garner. Det har lett till stora protester, och i vissa fall även upplopp.

Nyligen flyttades ett äldreboende i Rinkeby för att en ny polisstation skulle byggas där. Välfärden ersätts med krigsmakt. Det behövs inte fler poliser i de här förorterna. De nuvarande poliserna behöver mer tid till att förebygga brott. De behöver skapa relationer och lära känna föreningslivet och de boende. Besöka skolor. Lära sig människors förnamn. Att öka antalet poliser skickar bara signalen att de rustar upp för krig mot de boende. Det kan inte få positiva effekter. Vård, skola och omsorg flyttar från Orten. Det problemet löser inte polisen.

LÄS MER
Psykisk ohälsa kan vara ett värre tabu i minoritetsfamiljer

+ Studenter som läser juridik har nu skapat en sajt som heter snutkoll.se. Den ger människor kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter som polisen har.

- Ofta tar medierna mest upp polismyndighetens pressmeddelanden och perspektiv. Medborgare blir inte lyssnade på i samma utsträckning. Skjutningen av den 69-årige mannen visar hur viktigt det är med balanserad rapportering.

klar

Artikellänk är kopierad

Tanvir Mansur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro