ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det blir mycket bättre efter krisen

Göran Greider · 1 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en fantastisk vinterdag med några minusgrader och jag ser ut över vita fält bakom huset. Katten i solen på verandabordet. Vi funderar på att ge oss av ut i något skidspår in i skogen och ut på myrarna. Men jag har radion på och den talar tyvärr bara om den ekonomiska krisen. En ny rapport visar att något av ett klubbslag drabbat ekonomin: Sverige är inne i en recession. Men jag ser ut över det gnistrande vinterlandskapet och tröstar mig med att denna kris ändå - när den en gång är överstånden - kan mynna ut i en litet bättre värld, där kapitalismen visserligen inte är avskaffad, men där den på avgörande punkter drivits tillbaka. Det är nämligen inte bara så att en keynesiansk renässans drar genom regeringskanslierna - alltså en renässans för idén att marknader inte kan lämnas åt sig själva utan behöver styras. I sig innebär det att våra röster i valurnan får ett större värde: Mer makt åt de demokratiska instanserna! Men något mer äger rum. I åtskilliga länder skaffar sig nu regeringarna makt och inflytande i bankväsendet, dvs kapitalismens centrala nervsystem. I Sverige har dock regeringen varit feg och inte vågat kräva inflytande som betalning för sitt bankstöd. Samtidigt har den faktiskt tvingats ställa in planen på att sälja ut det statliga bolåneinstitutet SBAB - och ger det stället möjlighet att agera mer som en riktig bank på marknaden. Därför har affärspressen på sina ledarsidor gått i taket: Ska vi ha en statlig bank nu? När jag ser ut över de vita fälten skymtar jag på andra sidan, i själva skogsbrynet, ännu ett stort problem som efter krisen kan se helt annorlunda ut: Skatteparadisen. Idag finns det kanske ett sjuttiotal skatteparadis runtom i världen. Där placerar banker och företag kapital för att slippa skatter. Själva deras existens har under årtionden tvingat fram avregleringar av finansmarknaden och därmed gjort kapitalismen friare - och tusen gånger farligare. Det har uppskattats att värden till uppemot hela USAs BNP ligger gömda i de där paradisen, som är helveten för resten av världen. I krisens spår diskuteras nu allt mer intensivt vad som kan göras för att utradera de där paradisen - och ge folken tillbaka deras skattepengar. Jag sitter i ett vinterparadis och tänker bortom krisen. Och katten i solen är redan där.

klar

Artikellänk är kopierad

Göran Greider
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro