ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det finns inga bevis mot 49-åringen

Stefan Wahlberg · 30 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den största delen av bevisningen mot 49-åringen utgjordes av så kallad karaktärsbevisning. På vanlig svenska innebär det att åklagaren, i brist på konkreta bevis, lät ett antal vittnen berätta för domstolarna att den åtalade är en skitstövel i största allmänhet. 49-åringen friades av en oenig tingsrätt, fälldes till fyra års fängelse av en lika oenig hovrätt men friades i tisdags slutgiltigt av en helt enig Högsta domstol som en gång för alla satte ned foten i den här typen av fall. Som så ofta när det gäller märkligheter med bevisningen så handlade det om ett sexualbrottsmål: 49-åringen stod åtalad för att upprepade gånger ha våldtagit sin son. Det är givetvis omöjligt för alla utomstående att veta vad som egentligen är sant. Efter att ha närvarat vid rättegången i HD och läst alla domarna i målet så vet jag dock en sak: Det finns inga bevis som är i närheten av att ställa det bortom allt rimligt tvivel att 49-åringen verkligen är skyldig. Kanske är han det, kanske inte – det är just det som är kruxet! Hela ärendet präglas nämligen av rena trovärdighetsbedömningar. Att dessa solkas ned av sådant som är mer regel än undantag i sådana här mål gör knappast saken bättre – till exempel en uppslitande vårdnadstvist mellan 49-åringen och pojkens mamma (som var ett av karaktärsvittnena) och en psykolog som är "övertygad" om att pojken har varit utsatt för sexuella övergrepp trots att han från början sa någonting helt annat då han "förhördes" av socialtjänsten. Hans anklagelser mot pappan har sedan vuxit fram. Högsta domstolen skriver i sin friande dom att pojkens berättelse är "detaljfattig, kortfattad och vag". Ord står mot ord och karaktärsvittnena "saknar i sig egentligt bevisvärde" eftersom de inte har någon anknytning till det som 49-åringen stod åtalad för.Det är ytterst ovanligt att HD tar upp ärenden som handlar om ren bevisvärdering. Det var dock hög tid att man fick till ett prejudikat i ett sådant här fall. Rader av bevisligen felaktigt dömda män, märkliga bevis och oklara domar i just sexualbrottmål har ju de senaste åren blivit en pina som har förföljt det svenska rättsväsendet som ett spöke.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro