ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det finns inga ständigt nöjda mammor

Ann Söderlund · 26 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag såg Johanna Sällström på Junibacken i lördags. Hon såg inte ut att må bra.” Så sa min kompis när hon ringde dagen efter att Johanna hittats i sin lägenhet.Jag mår illa. Hur kan det komma sig att en ung, begåvad skådespelerska ena dan går på Junibacken med sin älskade dotter, för att några dagar senare ... inte finnas mer.Grannen, vännerna och en ledsen farsa talar ut i tidningarna om hennes dåliga självkänsla, ”Hon kände aldrig att hon var bra nog”. Nä, vem fan gör det? Det är liksom omöjligt uppdrag för en mamma i dag. I alla fall om man tror att man måste följa supermorsornas spelregler för att få vara en i gänget.

Satt på en latte-restaurang häromdan och tjyvtittade på alla apläckra morsor som gjorde sitt bästa för att skölja ner mjölkskummet från botoxöverläppen och in i läppglansgommen. Det var precis som att vara statist i ”Desperate housewives”. Konstigt, men sjukt underhållande. Alla hade gjort eller skulle göra tuttarna. Nu var det dags att fettsuga magen. Lyfta ögonlocken. Rumpan. Ingen viskade. Ingen tyckte att det var läge att hålla låg profil trots tanter med öron stora som elefanter. Det är såna saker som är viktiga för supermorsorna. Plus att stoppa barnens bananer i ett praktiskt bananplastskydd. Ta en känslig konstnärssjäl med skyhöga ambitioner, prestationsångest och dagislämning. Addera sen all den där yttre bling-blingen så fattar ju vem som helst att det är svårt att få ihop ekvationen.Att ha både bra självförtroende och bra självkänsla är inget vi kvinnor är bortskämda med.Fråga Anna Nicole. Men i Sverige finns det ju en outtalad regel. Här lider vi i det tysta. Det är ju ingen som har tvingat en att göra karriär, skaffa tre barn på fyra år eller ha dyraste tröjan. Tiden går och magen fylls med ångest och så poff så finns det någon där ute som inte pallar trycket. Det är därför det kan kännas lite befriande med Britneys bärsärkastil. Tjejen med USA:s sämsta hårfrisörska har en karriär och ett kärleksliv på rejäl dekis. Det gör ont så in i baljan. Det är på liv och död. Vad gör hon då? Går in till en granne och gråter tyst i cola-light-burken? Nej, hon gör en Persbrandt. Eller en Robbie Williams. Med nyrakad skalle och ett paraply ger hon sig på en fotograf efter att K-Fed hotat att ta sönerna ifrån henne. Hon skriker ut sin förtvivlan inför hela världen. HJÄLP MIG, JAG MÅR SOM SKIT!Känns det inte som att det är hög tid att göra upp med 50-talets klichébild om den ständigt nöjda mamman nu nån gång?

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Söderlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro