ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det finns inget försvar för Israels dödande

Nabila Abdul Fattah · 13 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jag har dom senaste dagarna plöjt genom israelisk media efter giltiga anledningar. Argument som är stabila nog för att kunna försvara dödandet av över 900 människor och flera tusen skadade. Jag visste vad mitt hjärta sa, vem jag tyckte hade rätt och fel, men jag ville se och höra argumenten från andra sidan. Som kolumnist ska man egentligen vara stenhård med sina åsikter, men eftersom vi bara är människor så brukar dom flesta av oss tänka ”å ena sidan, men sen å andra sidan.”  Jag sökte frenetiskt efter nåt som skulle göra att jag skulle förstå. Kanske för att detta beteende inte passade ihop med de israeler jag träffat när jag var där.

Vad jag sen lärde mig var att politiker sällan eller aldrig representerar sitt folk. Jag insåg snart att Israeliska regeringen plågar inte bara palestinierna utan även sitt eget folk. Jag sökte efter anledningar och försökte se Hamas som Den Stora Fienden. Men nu har jag gett upp. Hamas blev fienden efter Israels ockupation, efter att Israel ljög om att öppna gränserna i utbyte mot vapenvila men inte höll det löftet. Men Hamas har egentligen ingenting med detta att göra, för det är inte Hamas det krigas mot. Det är palestinierna. Hamas är resultatet av ockupationen, och ockupationen är resultatet av vår tystnad. Hade resten av omvärlden lagt sig i konflikten i ett tidigt stadium och inte låtit det gå så långt som det hade gått hade detta aldrig hänt. Men vi höll käft. FN, EU och för att inte tala om resten av arabländerna höll käft. Vi fördömde det ibland, vi pratade några fina ord om folkrätt och mänskliga rättigheter ibland och vissa av oss demonstrerade, bojkottade och ställde sig framför bulldozrar som stod redo att riva hus. Men vi var inte tillräckligt många och hade inte tillräckligt mycket stöd från våra folkvalda.

Om det nu är så att Israel tror att detta krig mot Gaza ska få bort ”terrorister” så har dom fel. Hamasanhängare kan dödas. Men barnen som växer upp i Gaza kommer aldrig att glömma. Och det känns som om deras motstånd kommer få Hamas att likna ett gäng dagisungar. De som växer upp utan att ha någonting mer att förlora är de som ska fruktas mest. Vill Israel få bort den såkallade terrorismen så måste varenda palestinier utplånas. Och tydligen är dom redan på väg åt det hållet…Och våra ledare håller fortfarande käften. Och vi håller också käften. Ingen av oss kommer hämnas deras död. Vi är allt för passiva. Så vi kan lika gärna säga det nu till varenda palestinier, vila i frid. Ibland skäms jag över att vara människa.+ America Vera-Zavalas teater Etnoporr ska ut på turné med Riksteatern. Missa inte den i din stad!- Att ingen ännu uppfunnit en Alvedon mot hjärtesorg.

klar

Artikellänk är kopierad

Nabila Abdul Fattah
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro