ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det finns inget mäktigare än tjejer i gäng

Evyn Redar · 19 Maj 2016
Uppdaterad 19 Maj 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Svettdropparna rinner ner för min panna och jag känner hur värmen i rummet nästan gör det svårt att andas. Den blå lampan som nyss bländade mig har i stället börjat peka mot dansgolvet och så har den gjort hela kvällen. Fram och tillbaka snabbt som fan.

Jag står och stirrar på den i några sekunder innan jag blir totalt yr och måste titta ner i golvet. Jag andas långsamt och djupt samtidigt som jag känner hur musiken dunkar i mina öron. Det här är den bästa känslan jag vet. Den varma, yra och dunkande känslan. Det var just därför jag började dj:a. Jag tittar upp igen mot dansgolvet. Innan jag drar på nästa låt så ber jag min kompis ta över efter mig. Jag behöver en paus.

►LÄS MER: Evyn Redar: När får vi se ortens barn i "Vem vet mest"?

Jag puttar mig fram bland folk. Min destination är tjejtoan, men det är allt annat än enkelt att ta sig dit. Efter lite krigande kommer jag till slut fram. Jag går in och ställer mig vid spegeln för att kolla om mitt smink fortfarande sitter kvar och om mitt plattade hår fortfarande är platt. Spegelbilden jag möts av är så långt ifrån den spegelbilden jag såg innan jag lämnade mitt hem, men sekunden innan jag hinner tänka längre så avbryts mina tankar av en röst.

”Oroa dig inte girl. Du är fett snygg och dansgolvet har absolut inte samma ljus som här”.

Jag vänder mig om och ser två tjejer som speglar sig. Den ena kommer fram och rätar till mitt hår där bak samtidigt som den andra börjar gräva i sin väska. Hon tar fram ett puder och säger åt mig att pudra lite bara för att få bort glansen. Vi står kvar och snackar ett tag innan vi tar våra grejer och går ut igen. 

Väl tillbaka vid scenen så berättar jag för mina tjejkompisar om vad som precis hände. Vi skrattar glatt då alla upplevt liknande händelser just på tjejtoan. Vi brukar skämta och säga att det inte finns en plats på jorden som kan ge dig den energin och bekräftelsen som du får där. När jag vänder mig om för att gå tillbaka och dj:a så ser jag samma tjejer som jag träffade innan och jag ber dem komma upp till oss. Och där står vi, sju tjejer, gamla och nya vänner och har den bästa kvällen på riktigt länge.

”Do you ever think about all of the really nice drunk girls you’ve met in bathrooms and wonder how they are doing? I miss you all.”

LÄS MER: Evyn Redar: Våra ungdomar dör – och politikerna tittar bara på

Det är ofta vi tjejer, i tidig ålder, får lära oss att vi inte kan umgås i gäng. Vi får höra att vi är för dramatiska och känsliga för att kunna orka med det. I stället lär vi oss att se på varandra som konkurrenter. Det börjar redan i grundskolan och i de värsta fallen håller det i sig livet ut. Vi jämförs i allt vi gör samtidigt som killar bara kan svepa förbi i sina stora gäng helt oproblematiskt. 

Jag skulle kunna dra några tydliga exempel på kvinnliga artister, dj:s, idrottare och så vidare som, bland annat, media ställt mot varandra. Men jag tror ni förstår min poäng. Det är i vuxen ålder jag förstått varför vi lär oss att se varandra som fiender. För det finns absolut inget mäktigare än tjejer i gäng.

+ Till alla tjejer där ute som dagligen lyfter varandra. Ni är fantastiska!

- Polisen i Stockholm som skrev en riktigt missledande tweet om en minneslund i Husby.

klar

Artikellänk är kopierad

Evyn Redar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro