ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

"Det fria ordet har äntligen blivit gratis"

Stefan Wahlberg · 16 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Alla närvarande, inklusive jag själv, ansåg att det var förkastligt att publicera bilderna. Jan Guillou konstaterade dock att detta tyvärr är någonting som vi får leva med eftersom det skulle vara omöjligt att börja hemligstämpla bevis i en domstol. Jag håller givetvis med. Att ändra lagen på grund av en omdömeslös nätpublicist vore att göra både rättssäkerheten och det öppna samhället en björntjänst.Debatten innehåller dock elitistiska undertoner som är lika obehagliga som publiceringen av obduktionsbilderna. Många journalister är nämligen livrädda för att det fria ordet verkligen har blivit fritt. För precis som äkarkåren alltid har kämpat mot att andra vårdyrken etablerar sig, så känner sig journalistkåren hotad av alla bloggare och mediala kvacksalvare som gör intrång i det offentliga rummet.Internet är fullt av lagbrott och oetiska publiceringar (precis som de etablerade medierna). Å andra sidan ska dessa övertramp vägas mot att nätet har blivit världshistoriens mest kraftfulla verktyg för det som de etablerade medierna alltid har sagt sig värna: yttrandefriheten.Jag vill sannerligen inte ha något High Chaparall på nätet där man ostraffat kan skriva vad som helst. Som gammal ansvarig utgivare anser jag att alla som publicerar sig måste känna till vilka lagar som gäller, precis som i det övriga samhället. En sak är dock klar: Numera behöver man varken heta Bonnier eller Stenbeck för att kunna ge sig in i mediebranschen. Inte vara medlem i Journalistförbundet eller Publicistklubben heller, för den delen. Tack och lov! Redan 2001 slog Högsta domstolen fast att det som i lagen kallas för ”journalistiska ändamål” vid internetpublicering inte enbart gäller de etablerade medierna utan alla och envar. Så om du inte råkar äga en egen tidning - skaffa dig en metroblogg! Det fria ordet har äntligen blivit gratis.

– Människor och banker som lever över sina tillgångar och låter andra lösa problemen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro