ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det går inte att rita upp lycko-utopin

Johan Norberg · 23 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hur lycklig är du på en skala från ett till tio? Med hjälp av sådana frågor håller forskarna på att ta reda på när vi känner välbefinnande. Om du läser detta medan du äter, är omgiven av vänner eller motionerar (hur nu det går till) är du nog full av positiva känslor. Men om du pendlar eller ska träffa chefen är du knappast på topp. Och så är det bättre att vara rik och frisk, än fattig och sjuk – men inte så mycket som vi tror, för man anpassar sig snabbt till det mesta. Sådana insikter håller på att göras till politik. Frankrikes president Nicolas Sarkozy vill komplettera siffror på tillväxt med mått på lycka och här hemma vill miljöpartiets Maria Wetterstrand göra människors lycka till nästa politiska projekt. Det som gör en misstänksam är bara att alla – oavsett var de står politiskt – tycker att forskningen ger ett starkt stöd till just de idéer de själva alltid har haft. Men vad ska de göra när forskningen utvecklas? Byta åsikt eller strunta i nya fakta?När den holländske sociologen Ruut Veenhoven började samla ihop en "Världsdatabas för lycka" mötte han stort intresse från gröna politiker då det såg ut som att ekonomisk tillväxt inte bidrog till lycka. I takt med att mer studier gjordes ändrade han slutsats – tillväxt är bra för välbefinnandet. "Då slutade de gröna politikerna att ringa", konstaterar Veenhoven. Det går inte att rita upp utopin som ska göra alla lyckliga, eftersom kunskapen utvecklas och människor är olika. Men det är inte enda sättet ett utnyttja forskningen. Om du tar ett mer välbetalt jobb till priset av att du måste pendla längre är sannolikheten stor att du snart vänjer dig vid den extra inkomsten, men blir olyckligare av den längre restiden. Men vi behöver för den skull inte klåfingriga politiker som hindrar dig genom att beskatta bort den extra inkomsten, eller gör det svårare att pendla. Det räcker med att forskarna berättar att du nog inte blir lyckligare av att ta jobbet, så får du dra dina egna slutsatser. Intressant nog hävdar 65 procent i en brittisk studie att vi skulle vara lyckligare om politikerna slutade tala om för oss hur vi ska bli lyckliga.+ Bokmässa i Göteborg. Böcker när de är som bäst – med rödvinsfläckar i. – Mediehysterin kring Anna Anka. Svininfluensan kom tillbaka – allt är förlåtet!

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Norberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro