ANNONS
ANNONS
Logo

VAD TYCKER DU?

Detta är en kolumn. Det är en åsikt, betraktelse eller kommentar skriven av en återkommande skribent som är anlitad av Metro. Metro är en partipolitiskt obunden tidning och har inga ledarskribenter.

Det grekiska dramat – i verkligheten

metro · 11 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vi är vänner, vi är bröder – Leve Grekland!” utropade USA:s president Barack Obama i går. I samtal med Greklands premiär-­minister Giorgos Papandreou hyllade han de krisdrabbade grekerna genom att häva visumtvånget.Varenda dag ringer någon vän och beklagar sig:”Nu chockhöjer de momsen. Nu drar de in bidragen. Nu höjer de pensionsåldern. Nu halverar de min lön”, säger de och jag sörjer med dem. Vissa tycker jag dock mindre synd om. När min väninna som fick en fast tjänst i offentlig sektor för att hon röstade på rätt parti nu gnäller över att de slaktar hennes 14:e lön när hon ändå bara satt och filade naglarna kan jag inte annat än tycka att det var rätt. I dagens tidning finner jag annonser där allt är till salu. Från kroppar till kvitton. När jag ringer min polare poeten Giorgos Kakkoulidis får jag en annan version av krisen:

”Stölderna har pågått sedan efterkrigstiden. Vi betalar bara allt glas vi krossat. Nu är Grekland Europas ­syndabock. Men vi har stuckit ut våra ögon med våra egna händer. Arbetarna drogades med smålån för att köpa skinnjackor och det fungerade som social narkos. Nu försöker arbetarna sticka ut varandras ögon.”Greken fick hybris. Vi drabbades av nyrikedom. Vi är ett land som växt upp på illusioner. Vi är fattiga och lågutbildade och röstar på tjuvar för vi tror inte att vi är värda bättre.Kolonaki i Aten är Porsche Cayenne-tätast i Europa. För ny­-­greken handlar allt om statussymboler och snabba cash. Men nu har vi inte råd att betala av våra lyxbilar längre. Nu måste vi se oss själva i spegeln.Nu spelar politikerna teater och springer till höger och vänster i världen. Förövarna har klätt ut sig till offer och folket vänder sin vrede mot tyskar som vänt oss ryggen.

Den grekiska tragedin handlar om att vi inte kan leva i sagan längre. Verkligheten är här. Det var inte söta småtjuvar som skadade vårt land utan systematiska, skandalomsusade rånare. I dag är varenda grek en egen skandal. Alla har skulder. Du är medborgare och medskyldig till en stor stöld. Filmen är slut. Kungen är naken. Alla är nakna. Grekiska filmer slutar alltid med att alla blir rika och ­lyckliga. Det finns alltid en farbror i Amerika som kliver in och räddar de utsvultna hjältarna. Vi ser samma gamla svartvita film när Papandreou nu möter farbror Obama.I hela mitt liv trodde jag att min mor dog i en bilolycka när jag var åtta år. Nu, 53 år gammal, får jag veta att hon tog sitt liv. Pappa ville inte såra oss med sanningen. Det är greken i ett nötskal. Vi klarar inte sanningen.Så låt dig inte luras med siffror och kalkyler. Mer än något annat är det här en kulturkris.”

+ Melodifesti­valen har botat min vinter­depression. Snart final!- ”Ett hot mot Lars Vilks är ett hot mot alla svenskar”, skriver DN i en ledare. Fel. Ett hot mot Vilks är ett hot mot demokratin. Svensk som osvensk.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro